A portugál parlament határozatban üdvözli Izraelt 75-ik születésnapján

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A szavazást az izraeli nagykövet és a balközép Szociáldemokrata Párthoz tartozó Alexandre Poco képviselő közös erőfeszítése készítette elő. Poco a Portugália-Izrael parlamenti baráti csoport elnöke.

“Ez az első alkalom a történelemben, hogy Portugáliában ilyen szavazást tartottak” – mondta Dor Shapira, Izrael lisszaboni nagykövete, miután a portugál parlament elsöprő többséggel megszavazta azt a határozatot, amely kifejezi Portugália támogatását Izrael Állam iránt annak 75. születésnapja alkalmából.

” Fontos mérföldkő ez a Portugália és Izrael közötti kapcsolatokban” – tette hozzá Shapira.

A határozatot 215 parlamenti képviselő hagyta jóvá, 11 ellenszavazat és négy tartózkodás mellett.

A határozat “a zsidó otthont ünnepli Izrael földjén, ahol a gyökerek legalább 35 évszázadra nyúlnak vissza, ahol a zsidó nemzeti, kulturális és vallási identitás kialakult, és ahol a fizikai jelenlétét évszázadokon keresztül fenntartották, még azután is, hogy sokan száműzetésbe kényszerültek”.

Poco úgy üdvözölte az állásfoglalást, mint amely ” tisztelgést egy történelmi napon egy olyan ország és nép előtt, amely Portugália barátja”.

Hangsúlyozva, hogy “a Portugália és Izrael közötti kapcsolat az elmúlt években számos területen elmélyült”, Poço arról a “közös útról beszélt, amelyen a két ország és a két nép a közös kihívásokkal néz szembe”.

Az állásfoglalás sürgeti az Ábrahámi Megállapodások kiterjesztését, a két ország közötti fokozott gazdasági és kulturális együttműködést, valamint az izraeli-palesztin konfliktus megoldását.

ejpress.org

[popup][/popup]