A pittsburghi mészárlás debreceni túlélője

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

 80 éves Judah Samet szombaton reggel minden igyekezete ellenére elkésett a zsinagógából, pedig szinte mindig időben ott van.  Ez volt a szerencséje.  

Judah Samet

Amikorra a pittsburghi zsinagógához érkezett, már számos hívő halott volt.  Judah Samet gyerekként túlélte a Holokausztot, és most csodával határos módon ezt a mészárlást is elkerülte.  Debrecenben született Szamet Imre néven, és több mint félévszázada tagja a közösségnek, ahol alkalmanként előimádkozó is. Az ékszerész gyakran beszél a helyi iskolákban a magyarországi Holokauszt szörnyűségeiről. A pittsburghi zsinagógában történt mészárlás az Egyesült Államok történetének legvéresebb antiszemita támadása volt, és pillanatok alatt átírta a politikai diskurzusokat. Maga a tény, hogy a merénylet megtörténhetett az USA-ban, egy táborba terelte a korábbi politikai ellenfeleket. Az esztelen gyilkosságokat mindenki egyöntetűen elítélte.

Az amerikai nagyvárosokban spontán gyertyás megemlékezések szerveződtek.  Magam is résztvettem egy ilyen eseményen, a kaliforniai Oakland városában.  A hatalmas  tömeg csendben gyülekezett a városi Lake Merritt tó partján és bevallom, meglepett a spontaneitás.  A résztvevők többsége nem volt zsidó származású, mellettem egy idős, Litvániában született úriember állt.  Keresztény család sarja és azért jött ki, mert az esztelen gyilkosság a gyerekkorát idézte; szüleivel a szovjet atrocitások miatt menekültek el Litvániából.  A szónok a helyi amerikai indián közösség egyik vezetője, aki a zsidó közösséggel való szolidaritás fontosságáról beszélt.

Hogy miért döbbent meg Amerika?   Nemcsak azért, mert a támadás egy zsinagógában történt, hanem azért is, mert az áldozatok többsége idős, védekezésre képtelen ember volt.  Rose Mallinger 97 éves (!) idős asszony volt aki nehezen tudott járni. A 71 éves Daniel Steint „igénytelen” emberként jellemezték.  Cecil és David Rosenthal, egy 59 és 54 éves testvérpár, enyhén szellemi fogyatékosok voltak és közös lakásban laktak.  Talán nem is értették hogy mi történik körülöttük a támadás során.

A kis közösség a konzervatív zsidó irányzathoz tartozott.  Míg az amerikai zsidók döntő többsége a reform irányzatot követi, ugyancsak jelentős az ortodox irányzat is, amelyik az egyre növekvő létszámú ultraortodoxiát is magába foglalja.  A zsugorodó konzervatív irányzat a két „óriás” közé szorult.  Az amerikai konzervatív irányzat áll talán legközelebb a magyarországi ortodox felfogáshoz, viszont az ortodox befolyás alatt álló jeruzsálemi főrabbinátus nem mindig tartja az amerikai Konzervatívokat elég „kósernek”.

A merénylő, a 46 éves Robert Bowers húsz percen át gyilkolt. Miután elhagyta a templomot tűzharcba keveredett több rendőrrel is, akiket megsebesített.  Végül lelőtték, jelenleg kórházban ápolják de sebei nem életveszélyesek. Bowers nőtlen, munkahelye nincs, valószinüleg családi örökségből élt és erős dohányos.  1996 óta legalább 6 lőfegyvert vásárolt engedéllyel és számos antiszemita megjegyzést tett az interneten.  Figyelte a zsidó szervezetek tevékenységét és különösen felháborítónak tartotta a bevándorlók beilleszkedését segítő HIAS ténykedését.  Szerinte a HIAS támogatja a „migráns karavánokat” és „ördögöket telepít” az USA-ba. Hosszas Trump ellenes tirádákat is publikált, azt állítva, hogy Trump a “zsidók befolyása alatt áll.”

Az amerikai HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society, vagyis Zsidó Bevándorlókat Segítő Szervezet) az 1880-as évektől volt aktív és zsidó bevándorlók millióinak segített a letelepedésben.  Manapság a HIAS az egyik legnagyobb menekülteket támogató szervezet és főleg muszlim és hispán menekültek elhelyezésével foglalkozik.  Ehhez állami támogatást is kap.  A HIAS-t régen támadják jobboldali zsidó csoportok is, köztük a Zionist Organization of Amerika (ZOA).  Ez a szervezet szoros kapcsolatban áll Steve Bannonnal, Trump elbocsájtott főtanácsadójával, aki Budapesten is tartott előadást.

Az amerikai szélsőjobboldal célpontja Trump elnök is. Elfogadhatatlannak tartják hogy kedvenc lánya, Ivanka zsidó hitre tért, hogy veje Jared Kushner jelentős befolyást szerzett és hogy pénzügyminisztere, Steven Mnuchin zsidó származású.

Trump elnök azt javasolta, hogy a zsinagógák alkalmazzanak fegyveres őröket.  Ez rengetegbe kerülne, és a kisebb templomok nem tudják kigazdálkodni a költségeket.  Az is lehet, hogy a jövőben több hívő elkerüli a zsinagógákat és a zsidó iskolákba is kevesebben fognak beiratkozni.   A közösségen belüli árok is tovább mélyülhet.  Az amerikai zsidók döntő többsége „bevándorláspárti” és elfordult Trumptól.  Két éve kb 70%-uk Hillaryra szavazott, de most háromnegyedük ellenzi Trump politikáit.  (Az izraeliek 69%-a viszont támogatja az amerikai elnököt.)

Pennsylvania államban mintegy 300 ezer zsidó él, Pittsburgh város közvetlen környékén mintegy 50 ezer, többségük a Squirrel Hill környékén. Az államban jelentős a magyar felmenőkkel rendelkezők száma is,  számuk jóval 100 ezer fölött van.  A városban legalább tízezer magyar származású polgár él.  A metropolis Trump ellenes, az elnökválasztáson a város szavazóinak közel 80%-a Hillary Clintonra voksolt.

A politikai vélemények megegyeznek abban, hogy a merénylet a lehető lerosszabb időben jött a republikánusoknak.  A közelgő időközi választásokon még a mérsékelt Trump támogatók is elgondolkoznak majd azon, hogy az elnök felelőtlen kijelentései és korábbi kapcsolata szélsőségesekkel, mint Steve Bannon, hozzájárultak-e az indulatok elszabadulásához.  A véres merénylet társadalmi hatását lehetetlen teljességében felmérni, de egy biztos, a helyi zsidó vezetők Trump felelősségét firtatják.

Viszont éppen a Konzervatív irányzatot követő vallásos zsidók jelentős része ma is Trump elnököt támogatja.  A magyar holokausztot és pittsburghi merényletet túlélő, egykori debreceni Judah Samet azt nyilatkozta, hogy ő továbbra is Trump pártján áll.

 

 

 

Címkék:Debrecen, Judah Samet, Pittsburgh

[popup][/popup]