A Palesztin Hatóság fogságában életét vesztett aktivista családja nemzetközi bírósághoz fordul

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Nizar Banat palesztin aktivista családja csütörtökön jelentette be, hogy az ENSZ emberi jogi testületeihez és a brit rendőrséghez fordul jogorvoslatért.

Banat — a Palesztin Hatóság (PH) és annak 86 éves elnöke, Mahmúd Abbász elszánt kritikusa — azt követően halt meg, hogy hebroni lakásából a biztonsági erők emberei elhurcolták. A halálát követő vizsgálat kiderítette, hogy súlyos testi bántalmak érték, és csak egy órával élte túl az őrizetbe vételt.

A család azt nyilatkozta, nem bíznak abban, hogy a PH igazságot szolgáltat; ezért fordultak nemzetközi fórumokhoz.

A család érdekeit a brit Stoke White ügyvédi iroda képviseli, aki a Metropolitan Police-t kérte föl a vizsgálatra. Bizonyos súlyos esetekben a brit bíróságok külföldi ügyekben is meghallgatást tartanak, mint egyetemes joghatóság. A Stoke White iroda az ENSZ emberi jogi hatóságait, így az önkényes fogvatartási ügyekben illetékes munkacsoportot (Working Group on Arbitrary Detentions) és négy különleges rapportőrt is bevon a nyomozásba.

Ghasan Khalil Banat, az aktivista bátyja szerint „Nizar halála nem csak családi tragédia, hanem a palesztin nép tragédiája is… A Palesztin Hatóság által folytatott „nyomozás” pedig a PH szégyene.”

Maryam Banat, 67, Nizar Banat anyja egy tüntetésen Ramallahban

Hakan Camuz, a Stoke White nemzetközi jogi részlegének vezetője szerint „Banat haláláért felelősség terheli a PH legfelsőbb vezetését, Mahmúd Abbász elnököt és Mohammed Shtayyeh miniszterelnököt.” Annak ellenére, hogy Shtayyeh ígéretet tett a gyilkosság elkövetőinek felelősségre vonására, a PH a máskémt gondolkodók elhallgattatásra törekszik. „Ez megengedhetetlen, és ezért fordultunk a brit rendőrséghez és a világszervezethez.”

Az ENSZ és az EU aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Banat halálát követően a palesztin biztonsági erők számos palesztin aktivistát vettek őrizetbe. A letartóztatási hullám az alapjogok elleni támadásként értékelhető.

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:Nizar Banat, önkény, Palesztin Hatóság

[popup][/popup]