A nyugati parton élő palesztinok 99%-a szerint nem bűn nők és gyerekek legyilkolása saját otthonukban

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A palesztinok túlnyomó többsége támogatja a Hamász október 7-i mészárlását Dél-Izraelben, és nem gondolja, hogy a terrorcsoport háborús bűnöket követett volna el a zsidó állam ellen.

Életkép Beri kibucból október 11-én

A Palesztin Politikai és Közvélemény-kutató Központ a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinok körében végzett legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 72 százaléka szerint a Hamász “helyes” döntést hozott az Izrael elleni támadással.

Az invázió során a Hamász terroristái 1200 embert gyilkoltak meg, többségében civileket, és további 240 embert túszként elhurcoltak a Gázai övezetbe. A Hamász brutalitása sokkolta a világot.

A borzalmas erőszak ellenére azonban a felmérés szerint a palesztinoknak csak 10 százaléka gondolja úgy, hogy a Hamász háborús bűnöket követett el a jelenlegi háború során. Arra a kérdésre, hogy a Gázát uraló terrorcsoport bűnös-e “olyan atrocitásokban, mint például nők és gyermekek megölése saját otthonukban”, a válaszadók mindössze 16 százaléka válaszolt igennel a Gázai övezetben és 1 százaléka Ciszjordániában.

Eközben a kutatás szerint a palesztinok 95 százaléka úgy véli, hogy Izrael háborús bűnöket követett el a Gázában zajló háború során.

A háború október 7-i kitörése óta Joe Biden amerikai elnök és más nemzetközi partnerek a béketárgyalások felújítását szorgalmazzák, azzal a céllal, hogy lépéseket tegyenek a kétállami megoldás felé. Ennek a tervnek a része – amint azt a Biden-kormányzat tisztviselői jelezték -, hogy a jelenleg Ciszjordániát irányító, “újjáélesztett” Palesztin Hatóság a Gázai övezetben is átvenné az irányítást.

A palesztinok 64 százaléka azonban ellenzi, hogy a Palesztin Hatóság részt vegyen a Gáza jövőjét meghatározó béketárgyalásokon, és csak 7 százalékuk támogatja, hogy a Mahmúd Abbász jelenlegi elnök vezette Palesztin Hatóság vegye át a palesztin enklávé irányítását. Még Abbász vezetése nélkül is csak a megkérdezettek 16 százaléka támogatná a Palesztin Hatóságot.

Ezzel szemben – és annak ellenére, hogy izraeli, amerikai és európai nyilatkozatok szerint a Hamásznak nem lesz szerepe a háború utáni gázai kormányzásban – a palesztinok 60 százaléka támogatja, hogy a terrorcsoport megtartsa a hatalmat – derült ki a felmérésből. Konkrétan a ciszjordániai palesztinok 75 százaléka támogatta, hogy a Hamász megtartsa az irányítást, míg a gázaiaknak csak 38 százaléka.

A közvetlen térségen túl a felmérés eredményei azt mutatják, hogy a palesztinok 87 százaléka szerint az Egyesült Államok és más nagy nyugati hatalmak, például az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország háborús reakciója “a nemzetközi humanitárius jog semmibe vételéről tanúskodik”.

Továbbá a megkérdezettek 70 százaléka szerint a kétállami megoldást támogató nyugati nyilatkozatok “nem komolyak”. Ugyanebben a témában a felmérés szerint a palesztinok többsége maga is ellenzi a kétállami megoldást: 34 százalékuk támogatja, 64 százalékuk pedig ellenzi. Sőt, a palesztinok erős többsége – 63 százalék – szerint a “fegyveres harc” Izrael ellen a legjobb megoldás “a megszállás megszüntetésére és egy független állam létrehozására” – ez tíz százalékpontos növekedés a három hónappal ezelőtti felméréshez képest.

A felmérés nagy részében a Hamász és céljai sokkal nagyobb támogatottságot élveztek a ciszjordániai palesztinok körében, mint a gázaiak. Például a Hamász gázai uralmának általános kedvezőségét illetően a ciszjordániai palesztinok 85 százaléka fejezte ki “elégedettségét a Hamász szerepével”, míg a gázaiaknak csak 52 százaléka.

Algemeiner

Címkék:Gáza, Hamasz, zsidógyűlölet

[popup][/popup]