“A neológ rabbikarból egyedül én vezettem livestreamelve online szédert”

Írta: Bóka B. László - Rovat: Belpolitika, Közösség, Politika

“Olyan emberekhez értek el a videóim, akik soha nem jöttek el a zsinagógába. A kommunikáció kiszélesedett, nagyon-nagy kérdés, hogy ez mennyire fog megmutatkozni a zsinagógai megjelenések számában.”

Fináli Gábor (Fotó: HVG, Csanádi Márton)

Március közepe óta élünk együtt a koronavírussal, amely egyik pillanatról a másikra gyökeresen felforgatta az életünket. Nincsenek különbségek, most mindannyiunk legfontosabb dolga, hogy – ha a kötelesség máshová nem szólít – otthonunk falai között éljünk és dolgozzunk. Nem megyünk szórakozni, nem nézünk filmeket a mozikban, a színházban nem élvezzük kedvenc színészeink játékát és a zenét sem hallgathatjuk élőben.

Mindez érvényes a vallási életre is. Az összeszokott közösségek tagjai sem láthatják egymást, nem lehet minjenben imádkozni. A járvány olyan, korábban soha nem látott helyzetet teremtett, amelyek miatt egyes ortodox rabbik évszázados szabályokon is enyhítettek.

Ebben a helyzetben fordultunk néhány rabbihoz kérdéseinkkel, melyek a gyökeresen megváltozott helyzettel kapcsolatosak. Radnóti ZoltánFrölich Róbert,  Darvas IstvánVerő TamásSchönberger András és Radvánszki Péter interjúi után most Fináli Gábor válaszait olvashatják.

Hogy van? Hogy viseli a bezártságot, a home-office életmódot és a megélénkült online kommunikációt?

Jól vagyunk, a családdal való együttlét során az intimitás, az odafigyelés, a közös játék nagymértékben került előtérbe, a nyolc hetes „hétvége” mérlege: beköltöztem a „házi-óvodába”, ahol azért nehéz koncentráltan home-office-olni. Az online kommunikáció rettentően megélénkült.

Vannak-e járványtól fertőzöttek a környezetében, a közösségükben?

A nagyobbik gyermekem óvodájában egy öt tagú család átesett a koronavírus fertőzésen.

Végzett-e korábban is online tanítási és pasztorális tevékenységet? 

Korábban csak egyéni szinten – egy-egy embernek – tanítottam online formában. A zsinagógában megrendezett előadásokat, koncerteket livestreming-eltük, vagy utólag felraktuk youtube-ra. Hosszabb tanítások online közvetítését csak a karantén ideje alatt kezdtem.

Mi a tapasztalata, hogy viseli a közösség, híveik és a szélesebb társadalom a járvány okozta kényszerű változásokat? Milyen mentális állapotban vannak az emberek? 

Tapasztalatom szerint a magányos idősebb emberek nehezebben viselik, a családosoknak valószínűleg könnyebb, a félelmen túl az egzisztenciális nehézségek et látom most előtérben a környezetemben.

Az internetezőknek az a benyomása, hogy a válsághelyzet hirtelen sokkal szélesebb közönséggel való kommunikációra készteti a közösségi vezetőket. Vannak-e visszajelzéseik? Feltűnnek-e olyan személyek, esetleg rétegek, akikkel eddig nem találkoztak a zsinagógában? 

Valóban olyan emberekhez értek el a videóim, akik soha nem jöttek el a zsinagógába. A kommunikáció kiszélesedett, nagyon-nagy kérdés, hogy ez mennyire fog megmutatkozni a zsinagógai megjelenések számában.

Az izraeli ortodox rabbikat megosztotta az interneten tartott széder kérdése. Hogyan látja? Vezetett-e online szédert? 

Igen! Livestreamelve a facebookon, úgy tudom, a neológ rabbikarból egyedül. Utólag feltettem a youtube-ra.

Ha hónapokig tart ez az állapot, tervezi-e az online jelenlét bővítését? Van-e már ötletük, mit, miket szeretnének kipróbálni? 

Szeretném még rendszeresebbé tenni az online tanítást, de vigyázni kell, mert egy ponton túl az ingerelárasztás közönybe fordulhat. Fontos az egyensúly megteremtése. Az online imádkozáshoz rendelkezésre álló technológiát még elégtelennek találom. Esetleg a liturgia egyes elemeit, illetve tradicionális ételek elkészítésnek közvetítését szeretném kipróbálni.

Az online működésen kívül a rabbiknak a temetéseket is bonyolítaniuk kell, és voltak, akik a pészachi macesz házhozszállításában is közreműködtek. Milyen esetekben lép ki a home office adta keretek közül? 

Jellemzően nagyon keveset temetek, a karantént nem kellett megszakítanom temetés miatt. Igyekszem mindent itthonról intézni, a közelgő mártír istentiszteletek miatt tervezem elhagyni otthonomat.

[popup][/popup]