„Tartalékosként készen állok, hogy bevásároljak a közösségi tagoknak”

Írta: Bóka B. László - Rovat: Hagyomány, Közösség

„A lelki erőt a szűkebb és tágabb családomnak, és a Páva utcai közösségnek köszönhetem, akiket mind összeforrasztott a válsághelyzet.”

Radvánszki Péter rabbi

Március közepe óta élünk együtt a koronavírussal, amely egyik pillanatról a másikra gyökeresen felforgatta az életünket. Nincsenek különbségek, most mindannyiunk legfontosabb dolga, hogy – ha a kötelesség máshová nem szólít – otthonunk falai között éljünk és dolgozzunk. Nem megyünk szórakozni, nem nézünk filmeket a mozikban, a színházban nem élvezzük kedvenc színészeink játékát és a zenét sem hallgathatjuk élőben.

Mindez érvényes a vallási életre is. Az összeszokott közösségek tagjai sem láthatják egymást, nem lehet minjenben imádkozni. A járvány olyan, korábban soha nem látott helyzetet teremtett, amelyek miatt egyes ortodox rabbik évszázados szabályokon is enyhítettek.

Ebben a helyzetben fordultunk néhány rabbihoz kérdéseinkkel, melyek a gyökeresen megváltozott helyzettel kapcsolatosak. Radnóti ZoltánFrölich Róbert,  Darvas István, Verő Tamás és Schönberger András után most Radvánszki Péter válaszait közöljük.

 

Hogy van? Hogy viseli a bezártságot, a home-office életmódot és a megélénkült online kommunikációt?

Jól! A lelki erőt a szűkebb és tágabb családomnak, és a Páva utcai közösségnek köszönhetem, akiket mind összeforrasztott a válsághelyzet.

Vannak-e járványtól fertőzöttek a környezetében, a közösségükben?

Van egy külföldön élő támogató tagunk, akit elkapott a vírus, de „szerencsére”, báruch hásem, már felgyógyult.

Végzett-e korábban is online tanítási és pasztorális tevékenységet? 

Igen, inkább pasztorális tevékenységet folytattam online, amikor külföldi kapcsolatokkal beszélgettem. Az internet hasznos tud lenni „normál” időkben is.

Mi a tapasztalata, hogy viseli a közösség, híveik és a szélesebb társadalom a járvány okozta kényszerű változásokat? Milyen mentális állapotban vannak az emberek? 

Úgy látom, azok vannak stabil lelki állapotban, akik egy kisebb-nagyobb közösség tagjai, és rendszeresen tartják a kapcsolatot a többi taggal. Lehet ez szellemi, családi vagy vallási közösség.

Az internetezőknek az a benyomása, hogy a válsághelyzet hirtelen sokkal szélesebb közönséggel való kommunikációra készteti a közösségi vezetőket. Vannak-e visszajelzéseik? Feltűnnek-e olyan személyek, esetleg rétegek, akikkel eddig nem találkoztak a zsinagógában? 

Igen. Egyrészt vannak olyanok, akik most először online hallják a szombatfogadó, vagy búcsúztató rituálékat. Ráadásul bejelentkeztek régi ismerősök külföldről, pl. Rotterdamból, Berlinből, Münchenből, Haifából, Rómából…

Az izraeli ortodox rabbikat megosztotta az interneten tartott széder kérdése. Hogyan látja? Vezetett-e online szédert? 

Örülök, hogy vannak teljes online imák zsinagógákban! Mi nem tartottunk online szédert, hanem széder hangulatot teremtettünk az ünnep előtt. A széder egy részének megtartása a megadott idő előtt is lehetséges (pl. több helyen szokás, hogy a hagada egy részét felolvassák az ünnepet megelőző szombaton). Mi olyan dalokat énekeltünk, amelyekhez nem tartozik rituálé, de hamisítatlan peszách széder érzést keltenek.

Minden eseményt az ünnepek és szombatok előtt és után tartunk. Nem csak a halacha tiltása miatt, hanem mert azt is üzennünk kell, hogy az igazi, élő rituálékat nem tudjuk teljes mértékben pótolni! Helyette tanulásokat, tanításokat hallhatunk, hetente legalább négyszer, dalokkal fűszerezve.

Ha hónapokig tart ez az állapot, tervezi-e az online jelenlét bővítését? Van-e már ötletük, mit, miket szeretnének kipróbálni? 

Vannak tervek, de majd mindent közösen döntünk el. Inkább ne tartson sokáig.

Az online működésen kívül a rabbiknak a temetéseket is bonyolítaniuk kell, és voltak, akik a pészachi macesz házhozszállításában is közreműködtek. Milyen esetekben lép ki a home office adta keretek közül? 

A peszáchi macesz kiosztását nálunk az elnökünk és felesége szervezte. Ugyanakkor a családommal a környékbelieknek maceszt vittünk ki. „Tartalékosként” készen állok, hogy szükség esetén, bevásároljak, személyesen segítsek közösségi tagoknak.

 

Címkék:koronavírus, közösség, Széder-este, ünnepek, zsinagóga

[popup][/popup]