A nácik által likvidált zsidó gettóhoz hasonlította Gázát az orosz-amerikai zsidó írónő

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy nappal elhalasztva, szombaton adták át a Hannah Arendt-díjat újító szellemű  politikai gondolkodásért Masha Gessen amerikai-orosz zsidó írónőnek. A péntekre tervezett eseményt törölték, és szombaton, szerényebb körülmények között rendezték meg – közölte a díjat támogató egyesület szóvivője.

Gessent a The New Yorker című amerikai lapban megjelent egyik cikkében tett kijelentései miatt bírálták, amelyben a gázai helyzetet a második világháború alatti megszállt Európa zsidó gettóihoz hasonlította.

A Heinrich Böll Alapítvány, amely a díjjal járó pénz egy részét adományozza, “elfogadhatatlannak” minősítette megjegyzéseit, és azt mondta, hogy megjegyzései nem segítenek megérteni a közel-keleti konfliktust.

Az eredeti politikai gondolkodásért adott Hannah Arendt-díjat 1994-ben alapították. A díj célja, hogy olyan személyeket tüntessenek ki, akik Arendt szellemében kreatív módon járulnak hozzá a nyilvános politikai gondolkodás és cselekvés fejlődéséhez. A díj odaítéléséről független, nemzetközi zsűri dönt. A 10 000 eurós pénzdíjat a Heinrich Böll Alapítvány és Bréma város szenátusa adományozza.

Az alapítványok visszalépését követően a brémai városháza vezetése visszavonta az engedélyt, hogy a városházát dísztermét használják az ünnepségre. “Ezt sajnálattal vesszük tudomásul” – közölte a szponzoráló egyesület.

Az 1967-ben Moszkvában született Gessen az amerikai és az orosz társadalom politikai áramlatairól és konfliktusairól írnak és New Yorkban élnek. Igen, így, többes számban, miután a magát „nem bináris, transzneműként” meghatározó szerző többes számban beszél magáról.

Haaretz

[popup][/popup]