A Moszad vezetője Katarban tárgyal a túszokról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

David Barnea, a Moszad vezetője várhatóan vasárnap Dohában folytatja a tárgyalásokat a katari miniszterelnökkel és egyiptomi tisztviselőkkel a gázai tűzszünetről és a túszalkuról – jelentette a Reuters.

David Barnea

A forrás szerint a megbeszélések az Izrael és a Hamász között a tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban még fennálló nézeteltéréseket fogják felölelni, beleértve a palesztin foglyok számát, akiket potenciálisan szabadon lehetne engedni a megmaradt izraeli túszokért cserébe, valamint a Gázába irányuló humanitárius segélyt.

A közvetítők azt remélték, hogy a hét eleji ramadán kezdete előtt sikerül hathetes tűzszünetet kötni, de a Hamász elutasított minden olyan megállapodást, amely nem vezet állandó tűzszünethez a Gázai övezetben, amit Izrael elutasított.

Úgy vélik, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt 130 túsz még mindig Gázában van – nem mindegyikük él -, miután a november végi egyhetes tűzszünet során 105 civilt engedtek ki a Hamász fogságából, és négy túszt már korábban is szabadon bocsájtottak. Három túszt élve mentettek ki a csapatok, és 11 túsz holttestét is megtalálták, köztük három olyan túszt, akit tévedésből megölt a hadsereg.

Az IDF megerősítette a Hamász által még mindig fogva tartott 32 túsz halálát, a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új értesülésekre és megállapításokra hivatkozva.

Október 7. óta még egy személyt tartanak nyilván eltűntként, akinek a sorsa még mindig ismeretlen.

A Hamász 2014 óta tartja fogva Oron Shaul és Hadar Goldin elesett IDF-katonák, valamint két izraeli civil, Avera Mengistu és Hisham al-Sayed holttestét is, akikről azt feltételezik, hogy életben vannak, miután 2014-ben, illetve 2015-ben önszántukból léptek be az övezetbe.

ToI

[popup][/popup]