A Merec-párti miniszter újabb fricskája a rabbiságnak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Nitzan Horowitz izraeli egészségügyi miniszter által kezdeményezett reform értelmében azok az asszonyok is jogosultak lennének in vitro megtermékenyítésre, akiknek a férje nem hajlandó a vallás előírások szerinti válólevelet adni. Az izraeli főrabbinátus hevesen ellenzi a javaslatot.

Nitzan Horowitz (Forrás: Wikipedia)

Horowitz utasította a minisztérium tisztviselőit, hogy módosítsák az orvosi protokollt annak érdekében, hogy ezek a – héberül „aguná”-nak nevezett – nők is felkerüljenek a jogosultak listájára. A változás várhatóan néhány héten belül életbe lép.

Jelenleg egy házas nőnek a férje beleegyezésére van szüksége ahhoz, hogy mesterséges megtermékenyítési programban részt vehessen. Azokat a nőket, akiktől a vallásos válást megtagadják, a rabbinátus házasnak tekinti, ami megakadályozza őket abban, hogy saját maguk döntsenek a programban való részvételről. Az új protokoll szerint ezek a nők jogosultak lennének ismeretlen donor spermájával történő in vitro megtermékenyítésre, miután bemutatják az Országos Biztosítási Intézet által kiállított, státuszukat igazoló dokumentumot. Ez biztosítja függetlenségüket egykori férjüktől.

“Ebben a tekintetben, mint minden orvosi kérdésben, az Egészségügyi Minisztériumnak csak szakmai és egészségügyi szempontokat kellene figyelembe vennie. A nem orvosi megfontolások nem relevánsak a minisztérium számára, ezért ezeket ejteni fogjuk” – mondta Horowitz.

A reform azonban nem élvezi Izrael vallási establishmentjének támogatását, ami megakadályozhatja, hogy a vallásos – tehát a rabbinátus tekintélyét tisztelő – zsidó nők, éljenek ezzel a lehetőséggel.

Izrael előző kormánya is megpróbálta előremozdítani ezt a reformot. A Mavoi Satum, egy olyan érdekvédelmi szervezet, amely az agunák érdekeit képviseli, már lobbizott a korábbi egészségügyi miniszternél, Yuli Edelstein-nél és minisztériumi főigazgatójánál.

Akkor is és most is a szekuláris miniszterek és más kormánytisztviselők lobbiztak Izrael főrabbijainál, hogy az eljárás során született gyermekek vallási szempontból ne minősüljenek „mamzer”-nek vagyis törvénytelennek. A rabbik ezt elutasították.

Haaretz

Címkék:Aguná, in vitro megtermékenyítés, izraeli főrabbinátus

[popup][/popup]