A Mazsihisz elnöke visszaadja lovagkeresztjét Bayer Zsolt kitüntetése miatt

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke Facebook oldalán jelentette be, hogy visszaadja állami kitüntetését Bayer Zsolt miatt.

Heisler András fotó Káldori Dániel

A Mazsihisz elnöke indoklásában úgy fogalmazott –, nem kíván olyan emberrel egy közösségbe tartozni: „aki rasszista, aki antiszemita, aki izzó cigánygyűlölettel és nemzetpusztító eszmékkel szennyezi Magyarországot, s éberen őrködik a magyarországi szélsőjobboldal hagyományainak megőrzése, a félelem és gyűlölet érzésének ébren tartása felett.”

“A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökévé választásom előtt, 2011-ben kaptam meg „a magyar zsidó közösség érdekében végzett sokéves társadalmi munkám elismeréseként „A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje” elismerést.

Civilként tüntettek ki, s büszke voltam a díjra, s úgy gondoltam, erkölcsi értékét csak erősíti, hogy a díjazottak között sokféle emberrel, különböző nézeteket valló személyiségekkel, más-más politikai oldalt kedvelőkkel, egyházak széles skálájának képviselőivel kerültem laza közösségbe. A sokszínűség számomra érték, egymás nézeteinek tolerálása pedig Magyarország jövőjét jelenti.

lovagkereszt_heisler

Heisler visszaadni kívánt lovagkeresztje

Ma azonban ugyanannak a díjnak vagyok tulajdonosa, mint Bayer Zsolt. Ugyanannak, amit idén augusztus 20-án Bayer Zsolt is megkapott.  Egy ember, aki rasszista, aki antiszemita, aki izzó cigánygyűlölettel és nemzetpusztító eszmékkel szennyezi Magyarországot, s éberen őrködik a magyarországi szélsőjobboldal hagyományainak megőrzése, a félelem és gyűlölet érzésének ébren tartása felett. A sokszínűséget szeretem, a romboló szélsőségeket nem. Nem kívánok még virtuálisan sem egy közösségbe tartozni Bayer Zsolttal, ezért bejelentem, hogy a civilként megkapott díjamat felelős magyar állampolgárként visszaadom.

Döntésem személyes, nem kívánok befolyásolni senkit. Nem szeretnék megítélni egy korábbi kitüntetettet sem amiatt, hogy a díj visszaadásáról hogyan dönt. Ez mindenkinek személyes választása kell, hogy legyen. Szeretném, ha ezt mások is elfogadnák.”

*

Frissítés: Kardos Péter főrabbi, a zuglói körzet vallási vezetője is visszaküldi lovagkeresztjét, tette közzé a hírt a Mazsihisz.

[popup][/popup]