A Mazsihisz elnöke Jair Lapiddal és Benny Gantz-cal találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A múlt héten Izraelben tartózkodó dr. Grósz Andor Tel-Avivban megbeszélést folytatott Jaír Lapid ellenzéki vezetővel és Beni Gantz miniszterrel, aki ellenzékiként a nemzeti egységkormány egyik tagja.

Jair Lapid, Grósz Andor és Ligeti András (a WJC képviselője)

A látogatásról a Mazsihisz honlapja számol be közvetlen hangnemben.

Jaír Lapid évtizedek óta jól ismert alakja az izraeli közéletnek, hiszen korábban újságíró volt, televíziózott, majd 2012-ben politikus lett, amivel az édesapja, a magyar Tommy Lapid egykori újságíró és igazságügy-miniszter nyomdokaiba lépett. Jaír Lapid betöltötte a pénzügyminiszteri posztot, volt miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, sőt 2022-ben ideiglenes miniszterelnök is. Jelenleg egy centrista párt élén az ellenzék egyik vezére.

Lapid közvetlen, nyitott, barátságos személyiség, akinek az arcán állandó mosoly játszik, derűje akkor tűnt el, amikor azt említette: mennyire paradox, hogy a világban október hetedike óta úgy megerősödött az antiszemitizmus, mintha legalábbis Izrael erőszakolta volna ki a Hamásszal folytatott háborút. Ennek kapcsán a Mazsihisz-elnök azt mondta Lapidnak:

– Veletek vagyunk!

Majd megemlítette, hogy Magyarországon nem engedélyezték a palesztinpárti tüntetéseket, a magyar kormány pedig következetesen kiáll Izrael mellett.

A politikus élénken érdeklődött a magyar közélet és a magyar zsidó élet iránt. Mivel a beszélgetésen szóba került, hogy manapság Magyarországon nem kevesen vannak olyanok, akik igyekeznek tisztára mosni Horthy Miklóst a holokausztban játszott szerepét illetően, Lapid közölte: elfogadhatatlan az a szemlélet, hogy Magyarországon a holokauszt kizárólag a nácik bűne, nem lehet ignorálni, hogy a zsidók tömeges meggyilkolásában aktív szerepet játszottak a magyarok.

A találkozó azzal zárult, hogy Jaír Lapid megígérte: nem feledkezik el Magyarország legnagyobb zsidó felekezetéről, így képviselni és támogatni fogja a Mazsihisz ügyét Izraelben.

Beni Gantz a magyar zsidóságról szóló ajándék albummal

Dr. Grósz Andor aznap folytatott megbeszélést Beni Gantz tárca nélküli miniszterrel, volt vezérkari főnökkel, aki ellenzéki vezető ugyan, de a háború idejére beült a nemzeti egységkormányba. A beszélgetés elején a politikus magyarul mondta, hogy amikor Magyarországon jár (ez utoljára tavaly ősszel volt, amikor magánemberként látogatott ide), mindig magyarul beszél, ami olyankor napról napra egyre jobban megy neki. A Mazsihisz-elnök elmondta, hogy a magyar zsidóság számára megtiszteltetés, hogy Gantz fogadta a Szövetség delegációját.

Majd kifejtette, hogy Izrael nem csupán a terroristák ellen vív háborút, a mostani harc ugyanis a civilizált világ küzdelme a barbárság erői ellen, s félő, hogy ha ma Izraelt támadja a barbárság, akkor holnap Európa, majd az egész civilizált világ következik. Ezért Gantzot is biztosította a magyar zsidóság támogatásáról és szolidaritásáról.

Ennek kapcsán Beni Gantz elmondta: hálás érte, hogy a Mazsihisz delegációja tolmácsolta felé a magyar zsidóság együttérzését, a magyar kormánynak pedig köszönet jár érte, hogy nemzetközi fórumokon blokkolja az Izrael elleni szankciókat.

A háborúról szólva a miniszter közölte: a Gázában folyó hadművelet nem bosszú, hanem Izrael jövőjének védelme, és mindig készen kell állnunk, hogy megvédjük magunkat.

A Mazsihisz-elnök a holokauszt 80. évfordulója kapcsán mindkét ellenzéki politikust meghívta Magyarországra, de a látogatásokról részleteket még nem lehet tudni. (Mazsihisz.hu)

[popup][/popup]