A libanoniak 80%-a támogatja a Hamasz Izrael elleni támadását, egy felmérés szerint

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A felmérés szerint a válaszadók 32%-a támogatja, hogy a Hezbollah új frontot nyisson Izrael Hamasz elleni háborújában; mindössze 5%-uk okolja a Hamászt a háborúért, 13% pedig Iránt hibáztatja.

A Hezbollah és a Hamász támogatói elégetnek egy izraeli zászlót Bejrútban október 29-én

A libanoniak mintegy 80 százaléka támogatja a Hamász október 7-i dél-izraeli támadását, amelyet a terrorcsoport Al-Aksza áradat hadműveletnek nevezett – derül ki egy új közvélemény-kutatásból, amelyet egy libanoni újság tett közzé hétfőn.

Az Al-Akhbar napilap által készített felmérés a libanoni polgárok érzéseit és hozzáállását vizsgálta a jelenleg is zajló Izrael-Hamász háborúval kapcsolatban.

A Consultative Center for Studies and Documentation által kezdeményezett kutatást 400 fős mintán végezték el. A résztvevők több etnikai csoportból kerültek ki, és a válaszok között síita és szunnita muszlimok, keresztények és drúzok is szerepeltek.

A Hamász mészárlásainak támogatására vonatkozó kérdésre az emberek több mint 80%-a azt mondta, hogy támogatja azokat, míg kevesebb mint 20% ellenezte a történteket.

A kérdés pontos paramétereit az Al-Akhbar nem hozta nyilvánosságra, így nem világos, hogy az pontosan mire vonatkozott, tartalmazott-e információt az erőszak mértékéről, arról, hogy a Hamasz fegyveresei családokat végeztek ki az otthonaikban és apró gyerekeket gyilkoltak le.

Az adatokat az egyes etnikai csoportok szerint vizsgálva az Al-Akhbar megállapította, hogy a Hamász akcióinak támogatása a síiták körében volt a legmagasabb, 98%-os, majd a szunniták és a drúzok következtek, akiknek 86%-a támogatta a Hamász akcióit. A keresztények mintegy 60%-a szintén támogatta az erőszakot. (Times Of Israel)

[popup][/popup]