A lágerbe kívánták a holland focistát, mert átigazolt az Ajaxhoz

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Sport

Egy gaffittin Steven Berghuis, ismert holland labdarúgó csíkos rabruhát, sárga csillagot, fején kipát visel, és feltűnően nagy az orra. A szöveg: „A zsidók mindig elfutnak”. 

A graffitit néhány órán belül eltávolították.

Az előzmény: 29 éves Berghuis hétfőn jelentette be, hogy szerződést írt alá az Ajax csapatával, amelyet Hollandiában széles körben „zsidó csapatként” tartanak számon.

Az ismeretlen “művész” dühét valószínűleg az váltotta ki, hogy a futballista nem máshonnan, mint az ősrivális a rotterdami Feyenoordtól igazolt át az Ajaxhoz.

Az Ajax ugyan formálisan nem kötődik a zsidó közösséghez, ám a szurkolói kemény mag fölvállalja, hogy ők „Joden” — azaz „zsidók” — és a meccseken izraeli zászlókat lengetnek. Az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint ellentábor erre azt kezdi skandálni: “Hamász, Hamász, zsidókat a gázkamrába”.

A CIDI, a hollandiai zsidóság antiszemita megnyilvánulásokat monitorozó szervezete a graffitti nyomán feljelentést tett a rendőrségen. Szóvivőjük elmondta: jó alkalom ez arra, hogy biztonsági kamerák segítségével az elkövető nyomára bukkanjanak és őrizetbe vegyék. “Az ügy a zsidók elleni gyűlöletkeltés, amit nem lehet azzal elintézni, hogy csak az Ajaxról szól” – tette hozzá.

A Feyenoord nyilatkozatban ítélte el a graffittit,de nem tartalmaz bocsánatkérést, minthogy „nem tudható, hogy az elkövetőnek van-e köze a klubhoz. Amennyiben igen, örökre ki lesz tiltva a klub stadionjából.”

A szóvivő hozzátette, hogy a Feyenoord „hosszú évek óta küzd, hogy az antiszemitizmust száműzze a szurkolótáborából. Online előadásokat és műhelyeket szerveznek, nevelési célzatú utakat Auschwitz-Birkenauba.”

Egy ismert, a klub vezetőségével és az erőszakra hajlamos „ultrákkal” egyaránt jó kapcsolatokat ápoló személy úgy véli, hogy a szurkolók dühe Berghuis irányában teljesen jogos.

Gijs van Delft fotós nyilatkozta: „Szerintem szép rajz. Hát a sárga csillag… a keresztények keresztet viselnek. Nem is értem, hol itt a probléma. Humor, értsd ahogyan akarod… Nem azt jelenti, hogy a zsidókat el kell gázosítani. Mi mindig csak a ’futballzsidókról’ beszélünk. A futball-huliganizmust meg kell szüntetni. Az antiszemitizmust meg kell szüntetni.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, futball, Hollandia

[popup][/popup]