A Kék-fehér 1-ről 2-re növelte mandátumelőnyét – Netanjahu egységkormányra hívott fel

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Mégis aláírták a jobboldali és vallásos izraeli pártok az együttműködési megállapodást. A Kék-Fehér 2 mandátumra szaporodott előnyénél Benjamin Netanjahu miniszterelnök, a Likud vezetője videóüzenetében egységkormány alakítására szólította fel a Kék-fehér listavezető Benny Ganzot.

Ganz, Netanjahu és Rivlin elnök Simon Peresz korábbi izraeli miniszterelnök és elnök halálának harmadik évfordulóján rendezett megemlékezésen 2019. szeptember 18-án, csütörtökön. (Fotó: GPO)

Az ynet hírei szerint 96.5%-os szavazatfeldolgozottságnál, ami 2 mandátum előnyt mutat a Kneszetben a Kék-fehér listának a Likuddal szemben, Netanjahu előre menekült, és maga szólította fel a Kék-fehér listavezetőjét, Benny Ganzot, hogy hozzanak létre nemzeti egységkormányt.

A Kék-fehér korábban kizárta az együttműködést a Netanjahu vezette Likuddal, a miniszterelnök kilátásban lévő büntetőügyei miatt, de a Likuddal való együttműködést nem zárta ki.

“A kampány során jobboldali kormányt akartam, de sajnos, a választási eredmények ezt nem teszik lehetővé” – posztolta Netanjahu videóüzenetében.

A jobboldali radikális pártok korábban bizonytalanságukat hangoztatták a vallásos és jobboldali pártok együttműködésével kapcsolatban. A Kék-fehér lista 1-ről 2-re szaporodó mandátumelőnye és esetleges további erősödése okán adhatték be a derekukat Netanjahu javaslatának.

[popup][/popup]