A Jad Vasem “történelemleckét” tartott Orbánnak a magyar együttműködésről a nácikkal

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A Jad Vasem Holocaust múzeum képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a magyar miniszterelnök átfogó magyarázatot kapott a korábban általa “kivételes államférfinek” nevezett Horthy Miklós nácikkal való együttműködéséről.

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó a Jad Vasemben

A múzeum közleményt bocsátott ki a fentiekkel Orbán Viktor látogatásakor. Hangsúlyozták a vendégnek az igazság feltárásának fontosságát a vészkorszak ügyében, s hogy mindez ne menjen feledébe az emlékezetpolitika, az oktatás során. Kiemelték, hogy a holokauszttal foglalkozó intézmények élére olyan személyeket kell állítani, akik a lelkiismeretes történelemkutatást képviselik.

Dr. Robert Rozett, a Jad Vasem könyvtár igazgatója vezette körbe a miniszterelnököt. Rozettnek a magyar holokauszt képezi fő kutatási témáját.

Orbán korábban pozitívan nyilatkozott a nácikkal szövetséges Horthyról, és azzal is vádolták, hogy olykor antiszemita, sőt náci sztereotípiákkal él – fogalmaz a Times Of Israel. (Orbán március 15-beszédére céloz a lap, valamint a Soros György elleni propaganda-kampány visszatérő frázisaira – a szerk.) A magyar miniszterelnök, a TOI szerint az európai új szélsőjobboldal jelképévé vált.

Az Orbán elleni tüntetés résztveői

Mintegy 20 tüntető állta Orbán autójának útját a Jad Vasemből távozóban – írja az Ynetnews – akik azt kiabálták, antiszemita, aki megsérti az emberi jogokat. A rendőrség hamar félreállította őket, és a múzeum képviselői elnézést kértek az incidensért.

גלצ on Twitter

עשרות מפגינים חוסמים את שיירתו של ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ביציאה מיד ושם https://t.co/Ciy7Dv9dZT

A magyar miniszterelnök és felesége ezt megelőzően rövid, magyar nyelvű megemlékezésen vett részt a múzeumban (lásd fenti képünkön), melyen meggyújtotta az emlékezés fáklyáját, és egy gyertyát helyezett el a Holokauszt áldozatai emlékére.

Orbán szerdán érkezett Izraelbe, és ma, csütörtökön találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, akivel közös sajtótájékoztatót is tartott, valamint Reuven Rivlin államelnökkel.

Update: A Jad Vasemben tett látogatása után került fel a magyar miniszterelnök facebook oldalára az alábbi videó.

 

[popup][/popup]