A holokauszt óta először avattak ortodox rabbikat Alsó-Szászországban

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Először avattak ortodox rabbikat a németországi Alsó-Szászország tartományban a holokauszt óta, a hétfőn Hannoverben tartott ünnepségen Frank-Walter Steinmeier államfő az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

Rabbi- és kántor avatás Alsó Szászországban a német államelnök Frank-Walter Steinmeier és a Zsidó Világkongresszus elnöke Ronald S. Lauder jelenlétében

A szövetségi elnök a város mintegy hatezer fős zsidó közösségének zsinagógájában tartott ünnepségen kiemelte, hogy Hannoverben évszázadokon át éltek zsidók, a nácik viszont véget vetettek ennek az életnek, méghozzá az egész országban, és a második világháború után úgy tűnt, hogy örökre.

“Micsoda szerencse hazánknak, hogy másképp alakultak a dolgok” – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier, rámutatva, hogy az utóbbi évtizedeket a zsidó közösségek felvirágzása jellemezte Németországban, így új zsinagógák, új zsidó óvodák, iskolák és egyéb tanintézmények jönnek létre, és ismét szükség van rabbikra és rabbiképzésre.

Ezért a holokauszt utáni első hannoveri rabbiavatás “a remény és az öröm napja” – mondta a német államfő a fővárosi rabbiképző intézet, az 1873-ban alapított Rabbinerseminar zu Berlin frissen végzett hallgatóinak, öt rabbinak és egy imavezetőnek szervezett ünnepségén.

Azzal kapcsolatban, hogy politikusi karrierje éppen Hannoverben indult a kilencvenes évek elején, hozzátette, hogy számára azért is mélyen megható az ünnepség, mert erősen kötődik a városhoz.

Ugyanakkor az örömöt beárnyékolja, hogy nemcsak a zsidó közösségek erősödtek meg, hanem a zsidóellenesség is. Az antiszemitizmus ismét “egyre szembeötlőbben és nyíltabban mutatkozik meg”, rágalmazás, szidalmazás, gúny, és a lelki gyötrés mellet fizikai erőszak is érheti a németországi zsidókat. Erre szinte nap mint nap van példa, a múlt héten pénteken lövéseket adtak le egy esseni zsidó egyházi intézmény épületére, a hét végén pedig Berlinben megrongáltak egy zsinagógát – sorolta a szövetségi elnök.

Mint mondta, ez “mélyen fáj”, hiszen a legutóbbi nagyszabású antiszemita merénylet, a hallei zsinagóga elleni 2019-es szélsőjobboldali támadás után lehetett reménykedni, hogy változás indul, de ezzel szemben azt tapasztalni, hogy emelkedik a zsidóellenes bűncselekmények száma.

Kiemelte: az egyetlen elfogadható reakció az “éberség”, mert “nem szabad félrenéznünk” és “nem tűrhetünk el semmilyen antiszemitizmust Németországban”.

A szövetségi bűnügyi hivatal (Bundeskriminalamt) adatai szerint a legutóbbi teljes évben, 2021-ben a hatóságok 3027 zsidóellenes indíttatású bűncselekményt jegyeztek fel. Ez 29 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az esetek 84 százaléka a szélsőjobboldalhoz köthető. (MTI)

[popup][/popup]