A Hitlertől idéző szenátor szerint szavait kiforgatták

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Amerikai törvényhozók elítélték a Capitoliumnál tartott i tüntetés antiszemita felhangjait, miközben Mary Miller szenátor bocsánatot kér a hitleri idézetért.

A Trumpot támogató tüntetők antiszemita jelszavakat is hangoztattak és efféle transzparenseket emeltek a magasba, miközben azt igyekeztek erőszakkal megakadályozni, hogy a törvényhozás kihirdesse Joe Biden választási győzelmét.

„Az antiszemitizmus és fehér felsőbbrendűség gyalázatos megnyilvánulásai aggasztóak. A gyűlöletnek nincs helye közösségeinkben, és főleg nincs a kongresszusban” – üzente a Twitteren Jacky Rosen nevadai demokrata szenátor. Hozzá csatlakozott nyilatkozatában a David Trone demokrata párti képviselő: „A Capitoliumnál tüntetők antiszemita jelszavai ismételten bizonyították azt, amit eddig is tudtunk: hogy az antiszemitizmus velünk van a mai Amerikában. A fanatizmust minden formájában el kell ítélnünk.”

Rosen ismét felhívta a figyelmet Mary Miller Illinois-i republikánus szenátor Trump-párti tüntetők előtt mondott beszédének részletére, miszerint „Hitlernek egy dologban igaza volt: aki megnyeri magának az ifjúságot, azé a jövő”. Carolyn Maloney New York állambeli demokrata képviselő erre válaszul ezt írta: „Ezek a kommentek is igazolják, helyesen tettem, amikor a Soha többé oktatási törvény (Never Again Education Act) elfogadásáért küzdöttem, ami a nevelőknek és tanároknak hatékony eszközöket biztosítana a Holokauszt tanításában, és az antiszemita gyűlölet elleni küzdelemben.”

Szélsőjobboldali tüntető az iz izraeli tudósító kamerájába nézve fenyegetőzik (Forrás: twitter)

Eközben Miller hosszasan magyarázkodott a Twitteren: azt hangoztatta, hogy nem szándékozott „a történelem egyetlen gonosz diktátorát sem magasztalni.” Arra hivatkozott, hogy családanyák csoportjával találkozott, és a hit jelentőségéről beszélt nekik a külső negatív hatások elleni küzdelemben. „A sötét történelem nem ismétlődhet meg; a szülőknek aktívnak kell lenniük, hogy gyermekeik szívébe és értemébe elültessék a jót, igazat, és nemest. Szenvedélyes híve vagyok Izraelnek, a zsidó közösség egységének. Állandó kapcsolatban állok az ország zsidóságának vezetőivel, és hálával tartozom nekik kedvességükért és őszinteségükért.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Capitolium, Mary Miller, tüntetők

[popup][/popup]