A fesztivál elmarad, de megtartják

Írta: Szombat szerk. - Rovat: Politika

Közel másfél évtized után, nem a Vadas Vera vezette fesztiváliroda szervezi a Zsidó Nyári Fesztivált, mely emiatt nevet is változtatott: immár Zsidó Kulturális Fesztivál néven hirdeti a rendezvényt a Budapesti Zsidó Hitközség és a Mazsihisz.

zsido-kulturalis-fesztival-474-279-67196

Az új név és az új logó

Mint ismeretes, az elmúlt évben, a BZSH-Mazsihisz gazdálkodásának átvilágítása során kezdték közelebbről vizsgálni a Vadas Vera vezette Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ (ZSIKK) tevékenységét, illetve az általa szervezett Zsidó Nyári Fesztivált. Különösen a Dohány utcai zsinagóga beléptető-rendszerének működtetése vetett fel kérdéseket. Ezt használta ki a tragikomikus körülmények között regnáló BZSH-igazgató, Schwezoff Dávid, hogy azonnali hatállyal szerződést bontson Vadas Verával. Az előkészítetlen döntést akkor élesen bírálta a Mazsihisz vezetése.

Schwezoff távozása után azonban nyilván ismét felmerültek az átvilágítás során feltárt problémák. A korábbi kritikai észrevételek – például, hogy a BZSH-Mazsihisz számára nem volt feltétlenül előnyös a Vadas Vera cégével kötött megállapodás (amit még Zoltai Gusztáv hozott tető alá), illetve hogy Vadas gyakran saját rokonait foglalkoztatta alvállalkozóként – minden bizonnyal nem voltak alaptalanok. „A ZSIKK – hitközségi szervezetként kissé szokatlan módon – több ponton meglehetősen szorosan összefonódott vezetője, Vadas Vera magánvállalkozásával, az Aviv Travel-Trade 2000 Kft.-vel” – írta az átvilágítás anyagaira hivatkozva a Népszabadság.

A nol.hu-nak adott minapi nyilatkozatában Vadas Vera reagált a fenti vádakra. Eszerint soha nem adta át harmadik személynek utalási jogkörét, „és csak a könyvelést végezte az unokatestvére, kiszervezni pedig azért kellett a munkát, mert összesen egy munkatársa volt a ZSIKK-nél”.

Zsidó nyári fesztivál

A fesztivál, ami idén elmarad

Jó évtizede, időről időre jeleztük a Szombat hasábjain: nem biztos, hogy előnyös a BZSH-Mazsihisznek, ha a Dohány utcai zsinagóga, illetve a Zsidó Múzeum belépőjegyeit a ZSIKK-en, illetve az Aviv Travelen keresztül értékesítik. A gazdasági nyelv ezt „outsourcing”-nak nevezi: intézményen kívüli céget bíztak meg a jegyek forgalmazásával, a turisztikai feladatok bonyolításával. A gazdasági racionalitás is diktálhatja ezt a megoldást, ha 1.) Az intézmény maga képtelen a feladat lebonyolítására, 2.) valamilyen oknál fogva így nagyobb hasznot hajtva üzemeltethető a projekt.

Az újabb fejlemények fényében – eztán a BZSH-Mazsihisz maga működteti a fesztivált és a Dohány utcai beléptető rendszert – úgy tűnik: nem szükséges közvetítő cég a turisták, fesztivállátogatók, illetve a BZSH-Mazsihisz között. Ebben az esetben azonban felmerül a kérdés: vajon az előző BZSH-Mazsihisz vezetés és a ZSIKK-et, az átvilágítás szerint kétséges felhatalmazással létrehozó Zoltai Gusztáv mindent megtett-e a lelkiismeretes gazdálkodás érdekében, vagy valamilyen más érdek vezette őket?

A BZSH-Mazsihisz és Vadas Vera fesztiváligazgató útjai tehát elválnak. Több mint valószínű, hogy az átvilágítás eredménye, és a BZSH-Mazsihisz változtatási szándéka áll a szakítás mögött.

Az üggyel kapcsolatos közlemények hangsúlyai jelentősen eltérnek. Vadas Vera arról ír óvatos és békülékeny hangvételű nyilatkozatában, hogy „a Mazsihisz-BZSH vezetése megértéssel fogadta, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál új konstrukcióban kíván tovább élni”. Ez igen diplomatikus megfogalmazása a szerződés felbontásának. Vadas Vera tájékoztat arról is, hogy  „ebben az évben a Zsidó Nyári Fesztivált nem rendezzük meg”.De jövő évben nagyobb szabású rendezvénysorozatot tervez, folytatva a korábbiakat.

VadasVera_cimlap

Vadas Vera

A Mazsihisz lakonikus nyilatkozata határozottan leszögezi, majd megismétli, hogy idén is lesz zsidó fesztivál, csak új néven.

Kunos Péter, a BZSH és a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is egyértelműen fogalmaz a Szombatnak szánt közleményében: „A zsidó fesztivált ez évtől  a Mazsihisz és a BZSH maga szervezi,  Zsidó Kulturális Fesztivál néven. Ennek szervezésében Vadas Verának semminemű szerepe nincs, vele a Hitközség nem áll szerződéses kapcsolatban. A Zsidó Nyári Fesztivál védjegy az ő cégének a tulajdonában van, amiért a korábbi vezetés okolható, és neki szándéka, hogy a jövőben tőlünk függetlenül szervez kulturális programokat. A Zsidó Kulturális Fesztivál természetesen megőrzi a jó hagyományokat, és azokat gazdagítva idén is sokszínű gazdag programmal várja a látogatókat.”

Vadas Vera is nyilván megpróbálja folytatni valamilyen formában a fesztivált, hasznosítva másfél évtized felhalmozott pénzügyi, kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. A fesztivál költségvetése 2012-ben például 120 millió forint volt. A támogatást az elmúlt években jobbára különféle állami pályázatokból nyerték el a fesztiválra, a BZSH-Mazsihisz hátszelével. Feltehető, hogy ezek a – nagyobbrészt állami – források a jövőben inkább a BZSH-Mazsihisz féle fesztivál szervezőinek rendelkezésére állnak majd.

Címkék:Zsidó nyári fesztivál

[popup][/popup]