„A cionisták nem akarnak történelmet tanulni, de majd segítünk nekik”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Húszezer aláíró követeli Jeremy Corbyn menesztését, akinek újabb ás újabb antiszemita megnyilvánulásai kerülnek nyilvánosságra. A munkáspárti vezér 2013-ban elhangzott beszédében azt állította, hogy „a cionisták képtelenek felfogni a brit iróniát”.

A Campaign Against Antisemitism (CAA) jogvédő csoport a brit Labour Party vezetőjét antiszemitizmussal vádolja, és petícióban követeli lemondását. A felhívást egy nap alatt több mint ötezren írták alá. A CAA cselekvésre szólította fel a munkáspárti képviselőket, arra hivatkozva, hogy „52 képviselő elegendő ellenjelölt állításához, bizalmatlansági indítvány benyújtásához, vagy új párt alakításához”. A felhívást a change.org honlapon tették közzé szombaton. Az említett beszédben Corbyn azt is említette, hogy a brit „cionisták” nem ismerik a történelmet és nem értik az angol kultúrát.

A petíció hosszasan sorolja a pártvezér antiszemitizmusára utaló eddig nyilvánosságra került tényeket. „Visszataszító falfirkát vett védelmébe; a szigetországból kiutasított, a rituális vérvádat emlegető sejket fogadott; a Hamasz gyilkos terroristáit nevezett ’testvérének’; a holokauszt emléknapján a zsidókat a nácik utódjának nevezte, megkoszorúzta a müncheni merényletben részt vett Fekete Szeptember tagjának emlékművét. Hosszú éveken keresztül védett, segített, támogatott antiszemitákat. Reméltük, hogy pártja, amely korábban büszkén vállalta az antirasszista szerepet, eltávolítja, de úgy tűnik, hogy mostanra korrumpálódott és nem cselekszik. Most pedig megtudhattuk, hogy Corbyn szerint a zsidók idegenként viselkednek Nagy Britanniában.” A petíció 5.581 aláírást gyűjtött az első 20 óra alatt online.

Euan Philipps, a Munkáspárton belüli jogvédő csoport (Labour Against Anti-Semitism) szóvivője bejelentette, hogy panaszt nyújtanak be Corbyn ellen, mert antiszemitizmusával kárt okoz a párt tekintélyének. „A vezető ellen ugyanolyan eljárás és vizsgálat indítható, mint akármelyik tag ellen.”

Előző nap a The Times of London szerkesztőségi cikkben Corbynt „kifejezetten antiszemitának” nevezte, akinek megnyilvánulásai lehetetlenné teszik, „hogy egy demokratikus párt tagja vagy vezetője legyen vagy közhivatalt lásson el.”

A 2013-ban készült videót a Daily Mail a múlt héten tette közzé. A Hamasz által szervezett londoni konferencián Corbyn a következőket mondta: „Két probléma van a cionistákkal. Az egyik, hogy nem hajlandók tanulmányozni a történelmet, a másik pedig, hogy annak ellenére, hogy már hosszú évek óta itt élnek, képtelenek megérteni a brit iróniát. Két leckére van tehát még szükségük, amiben talán tudunk nekik segíteni.”

Britains Legacy in Palestine Conference – part 1

the palestinian return centre presents: Britains Legacy in Palestine Conference – london – January 19, 2013

Corbyn egyébként elismerte, hogy „vigyáznom kell, milyen összefüggésben használom a ’cionista’ megnevezést. Korábban ismert politikai kifejezés volt, de mostanra az antiszemiták elorozták, és a zsidókkal azonosítják.”

A mostani incidens nemcsak Corbynnak a zsidó állammal szembeni ellenszenvére világít rá, de a brit baloldal és az ország zsidó közössége közötti egyre növekvő feszültségre is. A nyár elején a Labour az International Holocaust Remembrance Alliance meghatározásától eltérően definiálta az antiszemitizmust, kihagyta belőle az Izrael-ellenességre utaló részeket, ami zsidó csoportok és a főrabbi tiltakozását váltotta ki.

A múlt héten David Horovitz szerkesztő a Times of Israel hasábjain részletezte Corbyn tevékenységét, aki a Munkáspárt vezéreként „a cionizmus eltörlését” és Izrael helyett „szekuláris palesztin állam” létrehozását tűzte ki célul. Horovitz „antiszemitának és rasszistának” nevezte, és azt írta: amennyiben a Labour meg akar szabadulni az antiszemitizmustól, először Corbyntól kell megszabadulnia.

A Times of Israel cikke nyomán: Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, cionisták, Jeremy Corbyn

[popup][/popup]