A Chrismukkah karrierje Amerikában

Írta: Lázár György - Rovat: Hagyomány, Politika

Soha nem gondoltam volna, hogy a Chrismukkah, magyarul a Hanukarácsony egyik leglelkesebb népszerűsítője éppen a magyar kormány, pontosabban a Los Angeles-i magyar konzulátus diplomatái lesznek.

Hanukarácsony a Los Angeles-i magyar konzulátuson

A konzulátuson hagyományos karácsonyfája mellé egy hanukiát is felállítottak, és a Debrecenből elszármazott Széles Tamás főkonzul mondta az ünnepi beszédet. Volt keresztény, valamint zsidó szertartás is: Andrew Friedman, egy helyi ortodox (!) zsidó vezető celebrálta a héber áldást. Ő a Bais Naftoli zsinagóga elnöke és közeli kapcsolatokat ápol Áder János köztársasági elnökkel is, aki nemrég hivatalosan fogadta őt a Sándor Palotában.

A Chrismukkah egyre népszerűbb Észak-Amerikában, de talán még soha nem volt olyan népszerű, mint idén. Hogy mi az oka a növekvő népszerűségnek?

Elsősorban a „vegyes” házasságok. A zsidó-keresztény párok aránya megnőtt az USA-ban. A Pew Research Center szerint három zsidó házasulandóból manapság csupán egy választ zsidó partnert. 1990-ben az arány még 43% volt, az 1950-es években pedig csupán 17%! Ha az ortodox zsidókat nem számítjuk, a vegyes párok aránya a zsidó közösségben eléri a 71%-ot.

Andrew Friedman, kaliforniai zsidó vezető (magyar kitüntetéssel) Áder János társaságában

Gyakori, de korántsem általános, hogy a nem-zsidó partner áttér a zsidó hitre; ez történt a megválasztott elnök, Donald Trump lányával, Ivankával is.  A vegyes családok mintegy fele zsidó hitben neveli a gyerekeit, és vannak olyan családok is, ahol több hitet és/vagy hagyományt gyakorolnak együtt. Magyar szemmel talán meglepőnek tűnhet, amikor a feleség tagja egy zsinagógának, míg férje katolikus misén is részt vesz.

A Karácsony és a Hanukka ünnepén együtt van a család, és előfordulhat hogy az egyik testvér a keresztény, a másik pedig a zsidó hagyományokat tartja. A karácsonyfa mellé sok helyen menóra is kerül, és az iskolákban is gyakoriak a „kombinált” Karácsony-Hanukka ünnepségek.

Idén, a naptári egybeesés tette szükségessé a Karácsony és Hanukka együtt ünneplését. Karácsony december 24-ére esik minden évben, viszont – a zsidó naptár szerint Kiszlev hó 25-ik napján kezdődő – Hanukka november 27 és december 26 között bármelyik napra eshet. 2016-ban Hanuka első estéje éppen Karácsonyra esett, ami legutoljára 38 éve, 1978. december 24-én fordult elő.

A Hanukka és a Karácsony ötvözése valóságos iparágat hozott létre Amerikában. Chrismukkah üdvözlőlapok, karácsonyfa és menóra díszek, dalok, videók százait lehet vásárolni. Az amerikai üzletemberek megneszelték a profitlehetőséget, és meghökkenve fedeztem fel, hogy már Chrismukkah lábtörlőt is gyártanak az ünnepeket ötvöző családok számára.

Címkék:Chrismukkah, hanukarácsony

[popup][/popup]