A brit zsidó közösség lerója kegyeletét Fülöp herceg emléke előtt

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Az edinburghi herceg 99 éves korában hunyt el a Windsor kastélyban. Brit zsidó közösségi vezetők nagyra értékelték az elhunyt „zsidó közösség iránti odaadását”. Ephraim Mirvis, Nagy Britannia főrabbija „önzetlen és hűséges közszereplőnek” nevezte, aki „állhatatos támogatásával segítette a királynőt” és „kivételes szolgálatot tett nemzetünknek”.

Fülöp herceg és nővére, Zsófia hercegnő megkoszorúzza a Jad Vasemben az áldozatok emlékművét 1994-ben

A főrabbi kiemelte Fülöp herceg „együttműködését a brit zsidó közösséggel és iránta való szeretetét, valamint kapcsolatát Izraellel, ahol édesanyja nyugszik, és ahová 1994-ben el is látogatott. Nagyon élveztem beszélgetéseinket, melyek során végig éreztem rendkívüli kötelességtudatát. Még kilencvenes éveiben is aktívan tevékenykedett; ezzel sokak példaképe lett” – nyilatkozta Mirvis.

Marie van der Zyl, a Board of Deputies of British Jews (BOD) elnöke arról beszélt, hogy a herceg „élete végig a köz szolgálatában telt.” Elismeréssel szólt „második világháborús haditengerészeti szolgálatáról” és „hat és fél évtizedes, a királyi család nevében vállalt munkásságáról”.

Jonathan Goldstein, a Jewish Leadership Council elnöke, a The Holocaust Educational Trust (HET) és Community Security Trust (CST) szervezetek, Michael Goldstein, a United Synagogue elnöke melegen szóltak a herceg zsidósággal fenntartott kapcsolatáról. Utóbbi olyan területeket – fiatalok érvényesülése, természet- és környezetvédelem, sport – említett, ahol különösen aktív volt.

Izraeli vezetők is gyászolják Fülöp herceget: Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Reuven Rivlin elnök részvétét fejezte ki Erzsébet királynőnek és a brit népnek.

Fülöp édesanyja, Alice of Battenberg hercegnő 1969-ben hunyt el, és Jeruzsálemben temették el. Hazája, valamint Izrael posztumusz emlékezett meg arról, hogy a háború idején egy zsidó családot bújtatott a nácik által megszállt Athénban, amiért megkapta a Világ Igaza címet. 1994. évi látogatása alkalmával a herceg emlékünnepségen vett részt a Jad Vasemben.

EJPress.org – Bassa László

Címkék:Fülöp herceg, Jad Vasém

[popup][/popup]