A brit közvélemény inkább palesztinpárti

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A brit lakosság nagyobb valószínűséggel támogatja a tűzszünetet, és kisebb valószínűséggel szimpatizál Izraellel.

Rishi Sunak és Mahmoud Abbas Kairóban

Több mint négy hónappal az október 7-i, Izrael elleni Hamász-támadások után a gázai konfliktus továbbra is folytatódik, és semmi jele annak, hogy enyhülne.

A YouGov legutóbb novemberben vizsgálta meg részletesen a közvélemény hozzáállását a konfliktushoz – most egy új felmérésből kiderül, hogyan változott a vélemény, ha változott egyáltalán.

 

Nőtt a tűzszünet iránti vágy

Most, hogy Izrael újabb offenzíva előtt áll Rafah városában – amit David Cameron brit külügyminiszter “mélyen aggasztónak” nevezett -, a közvélemény 66%-a szeretné, ha Izrael leállna és tűzszünetet hirdetne, szemben a novemberben mért 59%-kal.

A britek kétharmada (66%) szerint Izraelnek késznek kellene lennie arra, hogy béketárgyalásokat kezdjen a Hamásszal. Ez öt százalékpontos emelkedés november óta.

Csak 13% gondolja úgy, hogy Izraelnek továbbra is katonai akciókat kellene folytatnia (hat százalékpontos csökkenés), és szintén öt százalékpontos csökkenés tapasztalható azok körében, akik szerint Izrael Gáza elleni támadása indokolt. Ez az arány most 24%-ra.

 

A britek most nagyobb valószínűséggel inkább a palesztin oldallal szimpatizálnak

Arra a kérdésre, hogy melyik féllel szimpatizálnak jobban, a britek most nagyobb valószínűséggel válaszolják a “palesztin oldalt”, mint a konfliktus kezdete előtt. A mostani felmérésben 28% mondta, hogy inkább a palesztinokkal szimpatizál, míg a konfliktus előtti, 2023. májusi felmérésben 23%, közvetlenül a Hamász izraeli támadásait követően pedig 15% válaszolt így.

Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak a száma, akik azt mondják, hogy “mindkét féllel egyformán” szimpatizálnak: most 22%, szemben a november végi 31%-kal.

A palesztinok iránti szimpátia paradox módon nem sokkal október 7 után kezdett emelkedni

Az izraeliekkel szimpatizálók aránya nagyjából változatlan, 16%, szemben a novemberi 18%-kal.

Arra a kérdésre, hogy mennyire szimpatizálnak az egyes felekkel, az izraeliekkel “nagyon” szimpatizálók aránya november óta hét százalékponttal, 18%-ra csökkent, és öt százalékponttal nőtt az “egyáltalán nem szimpatizálók” aránya.

Szimpátia a két féllel 2023 novemberben és 2024 februárban

A palesztin oldal esetében kevésbé egyértelmű a tendencia: hét százalékpontos csökkenés tapasztalható a “valamennyire” szimpatizálók körében (27%-ra), és négy százalékpontos növekedés a „nem tudom” válaszadók körében.

Egy külön kérdésben, amely arra irányult, hogy az emberek megértik-e az izraeliek és a palesztinok hozzáállását a konfliktushoz, hasonló tendenciát látunk. Azon britek aránya, akik azt mondják, hogy megértik az izraeli hozzáállást, nyolc százalékponttal 47%-ra csökkent, és négy százalékponttal nőtt azok száma, akik azt mondják, hogy nem értik az izraeli gondolkodásmódot (25%-ra).

Ami a palesztinokhoz való viszonyulást illeti, öt százalékponttal, 52%-ra csökkent azoknak a száma, akik úgy érzik, hogy megértik őket, bár ez az elmozdulás szinte teljes egészében a „Nem tudom” opciót növelte 29%-ra

yougov

[popup][/popup]