A Bét Orim az új  izraeli kormány ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Bét Orim reformzsidó közösség facebook oldalán jelent meg az alábbi logó és nyilatkozat:

“Zsidók vagyunk, akik törődnek Izraellel, identitásunk Izraelhez köt. Azt akarjuk, hogy Izrael virágozzon, mint a zsidó nép otthona és egy demokratikus ország, amely arra törekszik, hogy “minden lakosa számára teljesen egyenlő társadalmi és politikai jogokat biztosítson” ahogy az az Izraeli Függetlenségi Nyilatkozatban áll.

Jelenleg mindez veszélyben van Izrael első ultra jobboldali és ultraortodox kormánya által.

Nem demokratikus többség választotta őket, hanem a választási rendszer sajátossága (a parlamentből kiesett pártokra adott szavazatok elosztása) révén értek el írd és mondd 8000 szavazattal többet, mint a közép és bal oldali, nem ortodox pártok.

Extrém jellegüknél fogva hadat üzentek a világ zsidósága túlnyomó többségének, Izraelben és a diaszpórában. Szekulárisoknak, neológoknak, konzervatívoknak, modern ortodoxoknak is, liberális és reform zsidóknak, nőknek, civil szervezeteknek, a Legfelsőbb Bíróságnak, az izraeli médiának, arab Izraelieknek, az oktatási rendszernek, magának Izraelnek hiszen megosztják az országot és éket ásnak Izrael és a diaszpóra között … és Neked és nekem. Ők akarják meghatározni, hogy ki a zsidó. Veszélyeztetik az aliyah jogainkat, a betéréseink elismerését, mindenkiét aki nem ortodox, inkább ultra ortodox.

Mivel nézeteik Izrael 15%-át, a világ zsidóságának még kisebb százalékát képviselik, Izrael és a diaszpóra legnagyobb protest mozgalma indult el. Ebben a Reform szervezetek élen járnak.

Nekünk is tennünk kell a magunkét.

Kezdjük aláírással. Tegyétek meg azonnal.

További lehetőségeket is meg fogunk osztani.”

[popup][/popup]