A BBC „nem foglal állást a konfliktusban”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mintegy 250 zsidó tüntető gyűlt össze a BBC londoni központja előtt amiatt, hogy a brit műsorszolgáltató továbbra sem hajlandó terrorcsoportként említeni a Hamászt.

A zsidó csoportok által szervezett eseményen a tüntetők “Hamász, terroristák” és “Szégyelljétek magatokat” szlogeneket skandálták, miután a műsorszolgáltató azt a szerkesztői döntést hozta, hogy a Hamászra “militánsok” vagy “militáns csoport” néven hivatkozik.

Sokan izraeli zászlókat lengetnek, mások pedig a Hamasz által elrabolt izraeli gyerekek képeit tartották a magasba.

A szervezők, a  National Jewish Assembly nevű szerezet tagjai az X-en (korábban Twitter) azt írják, hogy “ez nem az az idő, amikor a BBC a Hamászt bármi egyébnek is nevezhetné, mint terroristáknak”.

Grant Shapps brit védelmi miniszter is azt mondta a múlt héten, hogy a BBC-nek követnie kell a “törvényt”, és terrorszervezetnek kell neveznie a Hamászt, amelyet a kormány 2021-ben tiltott le.

John Simpson veterán riporter, a BBC világpolitikai szerkesztője azonban azt mondta, hogy a társaság “állást foglalna”, ha terroristának nevezné a Hamászt.

A BBC mai közleményében azt írta, hogy “alaposan megfontolta” a konfliktusról szóló tudósításait.

“Tudósításaink minden szempontját alaposan megfontoltuk, hogy a BBC nyilvánosan elérhető szerkesztési irányelveivel összhangban pontosan és kellő pártatlansággal tudósítsunk a fejleményekről. A BBC, sok más brit és globális hírszervezettel együtt, használja ugyan a “terrorista” szót, de csak ha másokat idézünk. Világossá tettük közönségünk számára, hogy a Hamász az Egyesült Királyság és más kormányok által tiltott terrorszervezet” – tette hozzá.

Palesztinbarát csoportok nemrég ugyancsak akcióztak a BBC ellen: múlt héten vörös festékkel öntötték le a szervezet székházát, mert azzal vádolták, hogy “vér tapad a kezéhez”.

TOI

[popup][/popup]