A Bayert pártoló kormány átadta a Wallenberg-díjakat

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

tn726c406

 

Uszítás és megemlékezés egy időben zajlott a kormánypárt részéről az elmúlt vasárnap. Hende Csaba honvédelmi miniszter megemlékezett az elpusztított munkaszolgálatosokról, ezekkel a szavakkal: „Meg kell ismerni a történelmet és a magyar állam felelősségét ez ügyben, hiszen az nem védte meg polgárait, emberi méltóságukban megalázta őket, és része volt abban, hogy százezrek életét elvegyék egy ordas eszme nevében.”

Ugyanezen a napon a kormánypárt székházán ez a felirat fogadta a Bayer Zsolt cigányellenes cikke ellen tiltakozó tüntetőket: „Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Ne hallgassatok Ron Werberre!” Ezt a Bayer cikk után számosan cigány- és zsidóellenes üzenetként értelmezték. (Noha természetesen más magyarázat is adható a feliratra, régen rossz, ha rasszista verzióban is lehet őket dekódolni.)

Aztán csütörtökön a kormány képviselője átadta a Wallenberg emlékdíjakat a cigányság felemelésén dolgozó civileknek. Eközben saját, cigány- (és korábban zsidó-) ellenes kirohanásairól ismert újságíróját a kormány teljes mellszélességgel védi.

Tökéletes abszurd.

Ez a kormányzó hatalom két arca. Mind a kettő igazi. Az egyik egy hosszú távú stratégia része. A másikban több a zsigeri reakció.

*

A kormány hatalmas energiákat fektetett a Wallenberg-emlékévbe, kezét-lábát törte, hogy minél több megemlékezést rendezzenek, a magyar nagykövetségek, a hírek szerint feladatba kapták az ügy promotálását.

Wallenberg személyének középpontba állítását ugyan sok bírálat érte, mondván: az embermentőkre fókuszálnak és nem a korabeli magyar társadalomban hatalmas túlsúlyban levő közönyösökre, valamint a százezer szám fellelhető tettesekre. (Akik, ha máshogyan nem, a zsidó vagyon kiigénylésével váltak bűnrészessé.) De mégis: a jobboldali kormánytábor valamiképpen megpróbált a Holokauszt kérdésével szembenézni. A mai Európában ez minimumkövetelmény. Egész évben zajlottak tehát a Holokauszt-megemlékezések, az ország vezetői zsidó személyiségekkel tárgyaltak, elítélték a Jobbik zsidólistát sürgető képviselőjét, a kormánypárt embere szép beszédet mondott az antifasiszta tüntetésen.

Ezzel párhuzamosan mindezt újra és újra lerontották, lenullázták Horthy-emlékművel és emlékparkkal, Nyírő- és Wass Albert szobrokkal, amiről a honi ellenzéki, valamint a külföldi média sokkal többet írt, mint tíz Wallenberg-ünnepségről.

Kövér László Wass Albert emlékünnepségre utazik Erdélybe, itthon viszont elítéli a zsidólistázó jobbikos képviselőt.

Lázár János 2010-ben Wass Albert szobrot avat Hódmezővásárhelyen, pár napja pedig ő a Holokauszt-emlékbizottság elnöke.

Ebbéli minőségében ilyen szavak hagyták el ajkait: „a szembenézés az emlékezés parancsának és a felejtés tilalmának törvényerőre emelését jelenti, a bocsánatkérést pedig a nemzeti identitás részévé kell tenni.”

Ezek a szavak valóban méltóak tisztségéhez.

Ezzel egyidejűleg azonban a kormánypárt (egy kivétellel) teljes vezérkara hallgatásával felsorakozik Bayer Zsolt újságíró mögé, aki szerint a cigányság „együttélésre képtelen” része egyáltalán „ne legyen”. Az uszító fürdik a szolidaritásban, miközben az őt bíráló egyetlen kormánypárti politikus retirál és kínosan magyarázkodik.

A kormánypárt keményen kiáll, ha a szélsőjobb zsidózik, és keményen hallgat, ha saját embere cigányozik.

Utóbbi híre végigfut a nagy világlapokon (Der Spiegel, Neue Zürcher Zeitung) és tízszer annyit árt, mint amennyit huszonöt Wallenberg emlékünnepség használ.

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?

Minden kormány széles és heterogén választóközönséget szolgál, meg a külföld érzékenységére is tekintettel kell lennie. Így szükségszerűen kerül ellentmondásba saját magával időnként. Ez esetben egyszerre kéne megfelelni a nyugati emberjogi normáknak és a hazai, szélsőjobbra húzó közönségnek. Ez lehetetlen – illetve a fent leírt abszurdum lesz belőle.

Talán nem ölelték volna óvó keblükre Bayert, ha nem Gyurcsány Ferenc tüntet a székházuk előtt „Én is cigány vagyok” táblával a nyakában. És nem történik épp azokban a napokban még egy tragikus gyilkosság, ami tovább bőszíti a jobboldali közvéleményt.

De Gyurcsánynak, aki maga az ősellenség, nem engednek. Akkor inkább százszor Bayer. A Fidesz célközönsége amúgy is sokkal fogékonyabb az utóbbira.

Ezzel tovább mélyítik a róluk kialakult negatív képet nyugaton. De hát a választásokat itthon nyerik meg, nem külföldön.

[popup][/popup]