A 85 éves túsz megkérdezte a Hamasz-vezért, nem szégyelli-e magát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 85 éves Yocheved Lifshitz, aki a múlt hónapban szabadult a Hamász fogságából, egy szerdán megjelent interjúban elárulta, hogy a Gázában töltött idő alatt találkozott a Hamász vezetőjével, Yahya Sinwarral egy alagútban – és nem félt a szemébe mondani, amit gondol.

“Sinwar három-négy nappal azután, hogy odaértünk, megjelent köztünk ” – mondta Lifshitz a Davar hírportálnak. “Megkérdeztem tőle, hogy nem szégyelli magát, hogy ilyet tesz olyan emberekkel, akik évekig a békét támogatták. Nem válaszolt. Csendben volt.”

Lifshitz kedd este megjelent a védelmi minisztérium tel-avivi központja előtti tüntetésen, ahol férje, a 83 éves Oded Lifshitz szabadon bocsátását követelte, akit még mindig túszként tartanak fogva Gázában.

“Tiltakozni jöttem. Hogy hazahozzam az én Odedemet” – mondta Lifshitz a Davarnak. “Addig fogunk tüntetni, amíg az összes túsz vissza nem tér”.

Lifshitz, akit október 23-án engedtek szabadon Nurit Cooperrel együtt, régóta békeaktivista volt, aki férjével együtt önkéntesként szállított betegeket Gázából, hogy orvosi kezelésben részesüljenek Izrael kórházaiban.

Kedd este a héber média arról számolt be, hogy Sinwar, akit a Hamász október 7-i támadásának kitervelőjének tartanak, beszélt néhány izraeli tússzal az alagutakban, és megígérte nekik, hogy nem esik bántódásuk.

Szabadulása után egy nappal Lifshitz egy sajtótájékoztatón elmesélte, hogy elrablói botokkal verték, amikor egy motorkerékpár hátulján Gázába hurcolták. Elmondása szerint ott őt és a többieket alagutak “pókhálóján” keresztül vezették tovább. A fogságban, mondta, az emberrablók már jól bántak vele.

ToI

[popup][/popup]