Putyin támogatja a zsidó múzeumot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A világ egyik legnagyobb zsidó múzeuma nyílt meg Moszkvában.

jmus

Kiállítótermek, könyvtár, tudományos és konferenciaközpont, gyermekközpont és 4D-s filmszínház is megtalálható a Moszkvában megnyílt oroszországi zsidó múzeumban és toleranciaközpontban, amely az egyik legnagyobb ilyen intézmény a világon.

Az intézmény létrehozatalát az Oroszországi Zsidó Közösségek Szövetsége kezdeményezte 11 évvel ezelőtt, amikor használatba kapta a Garázs elnevezésű modern művészeti központot. Az épületegyüttes, amelyben az oroszországi zsidó múzeum helyet kapott, 1926-ban Konsztantyin Melnyikov avantgárd építész tervei alapján készült autóbuszgarázsnak.jmus2Enteriőr

A mintegy 8500 négyzetméter alapterületű múzeum célja a zsidó kultúrát láttatni és bemutatni Oroszország történelmét a benne élő népek tükrén keresztül. A toleranciaközpont pedig egymás megértését, az egymás iránti türelmet, tiszteletet és a kultúrák kapcsolódását szolgálja – mondta Olga Zsuravljova, a központ szóvivője. A kiállítást az amerikai Ralph Appelbaum Associates gondozta, amely a világban több múzeum kialakításáról ismert.

A céget vezető Ralph Appelbaum az afisha.ru internetes újságnak elmondta, hogy bár négy hasonló múzeumnál bábáskodott, mégis ez a legkülönlegesebb számára, mivel dédapja valahol Oroszországban született, és mert ez az első alkalom, hogy ebben az országban szeretnék megismertetni az embereket a zsidóság történetével. A 12 pavilonban a legnagyobb teret a Szovjetunió nácizmus elleni küzdelmének, a Nagy Honvédő Háborúnak szentelték, és különleges helyet foglal el benne a holokauszt áldozatai előtt tisztelgő emlékezés galériája.

Minden részleget interaktív panelekkel szereltek fel, amelyek segítségével az érdeklődők további információkat kaphatnak a zsidóság múltjáról és jelenéről. Kimondottan az új moszkvai múzeumnak készítettek olyan egyedi videofelvételeket, amelyeken tanúságtevők szólalnak meg a világ minden pontjáról. Az anyagokon a legjobb orosz, izraeli, amerikai és angol szakemberek dolgoztak Benjamin Nathans, a Pennsylvaniai Egyetem professzora vezetésével.KoralA felújított moszkvai nagyzsinagóga

Bár hivatalosan csak november 11-től nyitja meg kapuit, a múzeumot és központot Simon Peresz izraeli államfő látogatása alatt avatták fel csütörtökön. A mai Fehéroroszország területén 1923-ban született, Nobel-békedíjas politikus a tolerancia deklarálásának, építészeti költészetnek nevezte az épületegyüttest és kijelentette: meg van győződve arról, hogy a jövőben Oroszországban nem lesz helye a rasszizmusnak és a gyűlöletnek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter olvasta fel a megnyitón Vlagyimir Putyin üdvözletét, amelyben az orosz államfő arra figyelmeztetett: “bármilyen kísérlet arra, hogy felülvizsgálják országunk hozzájárulását a nagy győzelemhez, bármilyen kísérlet a holokauszt, a világtörténelem szégyenteljes fejezetének tagadására, nemcsak cinikus és elvtelen hazugság, hanem a történelmi tanulságok felejtése, amely a tragédia megismétlődéséhez vezethet”.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap szerint Vlagyimir Putyin javasolta, hogy ne egyszerűen zsidó múzeumnak, hanem oroszországi zsidó múzeumnak nevezzék el az intézményt, amelynek kialakítására 2007-ben egy havi államfői fizetését utalta át.

[popup][/popup]