„Nem mondok politikai véleményt” – interjú Szabó Györggyel

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Hosszú jogi procedúra után vette át az új kuratórium a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) vezetését. Erről, valamint egyes nyilatkozatairól kérdeztük Szabó Györgyöt, a kuratórium elnökét.

Milyen állapotban találták a Mazsök gazdálkodását? Tudomásul veszik-e a helyzetet vagy számon kérik-e a hibákat/mulasztásokat az előző vezetésen?

A gazdasági helyzet áttekintése folyamatos, remélem, hogy a közeli jövőben kielégítő válaszokat tudunk kapni a múltbéli működés kapcsán felmerülő kérdésekre.szabógyuri

Mekkora az idén pályázatok céljára szétosztható összeg? Kapnak-e egyes civil szervezetek alanyi jogon támogatást, amint az előző kuratórium idején történt, vagy elsősorban konkrét projekteket szeretnének támogatni?

Jelenlegi adataink alapján összesen 84 millió forintnyi támogatást fogunk szétosztani. Mivel számos szervezet nem kapta meg a működéséhez szükséges pénzeket, ezért egyelőre biztosítani fogjuk a pályázati úton bejövő igényeket.

Lehet-e majd pályázni olyan projektekkel, amelyek más állami forrásokból is kapnak jelentős támogatást? (Mint pl. a Mazsihisz Szeretetkórház az előző kuratórium idején.)

Az új pályázati szabályzat kidolgozás alatt van, ez pontosan rendelkezni fog az összeférhetetlenségi kategóriákról.

Az új kuratórium új bizottságokat hívott létre. Hol válik el – például egy kulturális témájú pályázat esetén – a Pályáztatási bizottság a Kulturális Bizottság, valamint a kuratórium hatásköre?

A beérkező pályázatokat az érdekelt szakbizottságok is megtárgyalják a Pályázati bizottság és a Kuratórium előtt. A Pályázati bizottság javaslatot tesz, a Kuratórium dönt.

Nemrég, a Népszabadság szerint, az alábbiakat nyilatkozta: ”Felháborító és vérlázító az a külföldön hangoztatott vád, amely az egész országot antiszemitának minősíti” – utasította vissza az általánosítást Szabó György, a Mazsök (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) kuratóriumi elnöke. Kik azok, akik antiszemitának minősítik az egész országot? A Mazsökben eddig nem volt gyakorlat, hogy a kuratórium elnöke (a Mazsök ügyein túl) politikai nyilatkozatokat tegyen. Változtatni kíván ezen a gyakorlaton?

Nem gondolom, hogy ez és bármely eddigi nyilatkozatom politikai nyilatkozatnak minősülne. Pusztán véleményemet fejeztem ki egy adott ügyről, ahogy azt a továbbiakban is meg fogom tenni. Nyilatkozatom Európai Uniós politikusok véleményére volt válasz.

Néhány napja a Hír TV-ben is – nekem úgy tűnik – igen markáns kormánypárti álláspontot fogalmazott meg. Vállalja ezt, vagy ezt is csupán egyszerű magánvéleménynek tekinti?

Mivel politikai pozíciót nem töltök be, ezért nem is mondok politikai véleményt. Pusztán a kettős mércéről beszéltem. Azt mondtam, hogy antiszemita uszítás az is, amikor azt fondorlatos módon, a manipuláció ezüst papírjába csomagolják.

[popup][/popup]