A megvádolt rabbi

Írta: MTI6Szombat - Rovat: Politika

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) rabbitestületének vezetősége kiáll Radnóti Zoltán, a fővárosi Bét Sálom zsinagóga rabbija mellett – közölte a testület elnöke kedden az MTI megkeresésére.

Deutsch Róbert főrabbi ezt annak kapcsán tudatta, hogy az Index hírportál kedden azt írta: a XI. kerületi rendőrség egy társával együtt gyanúsítottként hallgatta ki Radnóti Zoltánt különleges személyes adattal való visszaélés ügyében.Radnóti Zoltán

Deutsch Róbert furcsának nevezte, hogy Radnóti Zoltánt “ilyen ügybe keverték bele”, egyúttal megjegyezte, hogy a XI. kerületi rabbi a rabbitestület “maximális támogatását élvezi”. Az, hogy konkrétan milyen lépest tesznek, a testület későbbi döntésétől függ – tette hozzá.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke azt közölte az MTI-vel: az ügy a rabbitestület kompetenciájába tartozik. Kiemelte, a Mazsihisz vezetői a rabbitestület vezetőségének levelet írtak, amelyben felajánlották, hogy ha igénylik, ingyenes jogi védelmet nyújtanak Radnóti Zoltánnak.

Az Index keddi cikkében az olvasható, hogy a napokban ujjlenyomatot vett Radnóti Zoltántól, és bűnügyi fotókat készített róla a rendőrség. A rabbit a Mazsihisz egyik korábbi, fontos pozícióban lévő alkalmazottja jelentette fel, mert a rabbi kiderítette róla, hogy a vallási szabályok szerint nem zsidó származású, anyai ágon ugyanis katolikus származású.

Radnóti Zoltán a blogjában azt írta, hogy a Mazsihisz vezetői “cinkos némasággal figyelték”, hogy őt, a budapesti és az országos hitközség közgyűlési tagját és elöljáróját egy nyilvánvalóan vallási kérdésben megalázó büntetőeljárás alá vonják. A Hitközség, illetve a rabbiság vezetői ezek után álltak ki a megvádolt rabbi mellett.

Az MTI megkereste a BRFK-t az ügyben, de egyelőre nem válaszoltak az írásban feltett kérdésekre.

[popup][/popup]