Kövér László nemkívánatos a jeruzsálemi Wallenberg-megemlékezésen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli parlament elnöke, Reuven Rivlin levélben jelezte Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének, hogy a Nyírő József megemlékezésen való részvétele miatt lemondják meghívását a jövő hónapban Jeruzsálemben esedékes Wallenberg emlékünnepségre.

 

A „megdöbbentő hír hatására” – fogalmaz a levél –, hogy Kövér László részt vett a náciszimpatizáns második világháborús nyilas parlament képviselőjére való megemlékezésen, döntöttek úgy, hogy nem kívánatos a magyar politikus részvétele a 100 éve született Raoul Wallenberg emlékére, a jeruzsálemi Kneszetben júliusban tartandó ünnepségen.Rivlin
Reuven Rivlin

 

„Ön úgy döntött, hogy részt vesz az eseményen, és nyíltan kifejezi szolidaritását azzal személlyel, akinek pártja Magyarország kormányában együttműködött a német náci gyilkosokkal a zsidó nép megsemmisítésében” – írta Rivlin.

„Aki egy ilyen rendezvényen részt vesz, nem vehet részt utóbb egy olyan ember előtti tisztelgésben, mint Raoul Wallenberg, aki a humanitás megtestesítője volt, aki zsidókat mentett, aki küzdött a náci Németország és szövetségesei ellen, akik közé Nyírő József is tartozott, az a személy, akivel Ön úgy döntött, hogy azonosítja magát és tiszteletét fejezi ki előtte ” – fogalmazott a Kneszet elnöke.

Reuven Rivlin szerdán Németországba utazik, ahol találkozik Angela Merkel kancellárral, Joachim Gauck elnökkel és Norbert Lammer Bundestag elnökkel. A tervek szerint felkeresi a zsidó múzeumot és a vészkorszak emlékhelyeit.

[popup][/popup]