Szombat Filmklub – Életrevalók, francia film

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Eric Toledano és Olivier Nakache filmjében a mozgásképtelen francia arisztokrata a szegény, külvárosi gettóból jött afrikai fiút fogadja fel otthoni segítőnek minden látszólagos ellentét és ellenérv dacára. Két nagyon különböző világ találkozik, és a meglepő és őrült közös élmények nyomán kapcsolatukból barátság lesz – legyőzve minden előítéletet és átlépve minden határt.

Philippe (Francois Cluzet) negyven fölötti, arisztokrata férfi. Párizs elegáns negyedében lakik, bejárónőjével, szakácsával és asszisztensével, egy akkora házban, amelyben egy egész utca elférne. Egy baleset következtében nyaktól lefelé megbénult. Életét azóta kerekesszékben tölti, állandó felügyeletet és ápolást igényelve. Kifinomult ízlésű, rajong a modern képzőművészetért és a klasszikus zenéért.

életrevalók_1.jpg

Driss (Omar Sy) húsz év körüli fiatalember. Még gyerekkorában, szüleivel menekült el Afrikából, és került Párizsba, azóta a város szegénynegyedében lakik, egy pár négyzetméteres lakásban, anyjával és testvéreivel közösen. Most jött ki a börtönből. Rajong a menő, gyors sportkocsikért és az Earth Wind and Fire-ért. Egy álláshirdetést olvasva kerül Philippe közelébe – ám esze ágában sincs elvállalni a férfi gondozását, csupán egyetlen aláírásra van szüksége, mely bizonyítja, hogy elment a meghallgatásra, és így megkaphatja a munkanélküli segélyt.

Philippe azonban keresztbe tesz, a több tucat jelentkező közül ugyanis  – a józan észnek ellentmondva, részben megérzésből, részben dacból  – épp a képzettség, tapasztalat és elhivatottság nélküli, nagyszájú, és tőle mindenben különböző bevándorlót választja maga mellé. Különböző társadalmi és kulturális elvárások találkoznak. Mindketten tisztában vannak a vállalkozás erősen kérdéses kimenetelével, és azzal, hogy ez bizony embert próbáló feladat lesz mindkettejük számára. Az együtt töltött időben azonban, bár maguk sem gondolták volna, mégis egész életre való, és az életről szóló leckéket adnak egymásnak.

életrevalók_2.jpg

Olivier Nakache és Eric Tolenado tavalyi, igaz történeten alapuló filmje egy valódi barátság története. Legnagyobb ereje egyszerűségében rejlik, abban, ahogy szinte csak egymás mellé teszi ezt a két embert, majd szinte hátradőlnek, és várják, mit is kezdenek egymással. Alkotásukon átsüt az igazi derű, a pozitív gondolkodás és a szeretet.
 

[popup][/popup]