Mazsök: öt kurátor fellebbez

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Öt korábbi kurátor fellebbezése miatt változatlanul nem tudja megtartani alakuló ülését a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) kuratóriuma. A Zsidó Közösségi Kerekasztal minden résztvevője által támogatott, és a Kormány által is elfogadott, megújított kuratórium jogerős nyilvántartásba vételét akadályozzák olyan kurátorok, akik a megújított kuratóriumba nem kerültek be.

Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszik a közalapítvány működését a júniusi kormánydöntés óta. A Fővárosi Bíróság megismételt eljárásban 2011. december 8-án újra bejegyezte az új kuratóriumot, azonban öt korábbi kurátor ismét fellebbezést jelentett be az első fokú döntés ellen. A Fővárosi Ítélőtábla az alapító kérésére soron kívül bírálja el az ügyet, azonban a jogerős bejegyzés így is csak februárra várható.

Az előző kormányzat által alapított Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány célja, hogy azok a személyek és utódaik, valamint az általuk szervezett közösségek, akik zsidó származásuk miatt fasiszta szellemű zaklató rendszabályok elszenvedői voltak, újjászervezhessék vallási, kulturális, oktatási rendszerüket, erősíthessék zsidó identitásukat és javíthassák a rászorultak szociális helyzetét.

 

[popup][/popup]