Kő a kövön?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bár Obama amerikai elnök előre jelezte, hogy az USA a Biztonsági Tanácsban megvétózza, Mahmud Abbasz mégis a Palesztin Autonómia teljes tagságáért folyamodott az ENSZ Közgyűlésén szeptember 23-án. A Közgyűlés állva, tapsolva fogadta őt, igaz, szórványos füttyszó is hallatszott, és Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes kivonult a teremből. 

A Közgyűlés állva, tapsolva fogadta őt, igaz, szórványos füttyszó is hallatszott, és Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes kivonult a teremből.

Abbasz megtartotta beszédét, melyben a palesztinok teljes jogú tagságáért folyamodott az ENSZ-ben. „Kinyújtjuk kezünket az izraeli kormány és az izraeli nép felé, hogy békét teremtsünk… Népünk folytatni fogja a békés ellenállást” – jelentette ki. „Ez a(z izraeli telepítési) politika lerombolja a két-állami megoldás lehetőségét, és azzal fenyeget, hogy aláássa a Palesztin Nemzeti Autonómia szervezetét, sőt lehet, hogy véget vet annak” – fogalmazott. Ezt a fenyegető víziót – írja a Haaretz.com – első ízben fogalmazta meg a PA vezetője.

abbász_netanjahu.jpg

Mahmud Abbasz és Benjamin Netanjahu

 

Izrael képviseletében Benjamin Netanjahu miniszterelnök visszautasította a palesztin követelést, kijelentve, hogy a béke csak tárgyalásos úton érhető el, nem az államiság egyoldalú deklarálásával. „Izrael készen áll, hogy a Nyugati Parton létrejöjjön egy palesztin állam, de arra nem vagyunk felkészülve, hogy Gázában egy másik jöjjön létre… A palesztinoknak előbb Izraellel kell békét kötniük, utána teremthetik meg államukat.” Ha ez bekövetkezik, „Izrael nem az utolsó állam lesz, mely üdvözli a palesztin államot, hanem az első.” A palesztinoknak el kell fogadniuk, hogy Izrael zsidó állam, fogalmazott, és a közvetlen béketárgyalások megújítására szólított fel. A tárgyalások egy éve szünetelnek, mert Izrael – a tárgyalások eredménytelenségét látva – nem volt hajlandó meghosszabbítani a tízhónapos építkezési moratóriumot a Nyugati Parton.

Gáza Hamasz-párti miniszterelnöke, Iszmail Hanije azzal vádolta Abbaszt, hogy feladja a palesztinok jogait az ENSZ tagságért, amikor elfogadja az 1967 előtti határokat. (Néhány Hamaszos vezető a Haaretz szerint ugyancsak kész volna erre.) Hanije úgy fogalmazott: „A palesztin nép nem könyörög a világnak egy államért, az állam nem teremthető meg elhatározások és kezdeményezések révén. Államok felszabadítják területüket, és azután teremtik meg politikai kereteiket” – fogalmazott.

 

*

Obama, amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés előtt mondott beszédében támogatta a palesztin állam létrejöttét, de ehhez, mint fogalmazott, nem deklarációkkal, hanem az Izraellel való tárgyalások során lehet eljutni. Beszédét üdvözölte Netanjahu miniszterelnök és több amerikai zsidó szervezet. Az amerikai elnök erősen szorgalmazta a közvetlen tárgyalások azonnali újrakezdését a helyszínen. El kívánja ugyanis kerülni a szavazást a Biztonsági Tanácsban, ahol a (bizonyosra vehető) amerikai vétó az arab államok elégedetlenségét váltaná ki. 

obama_abbas_netanyahu.jpg

Teljes jogú ENSZ-tagállam csak a Biztonsági Tanács döntése nyomán lehet a Palesztin Autonómia. Ennek híján bizonyosra vehető az ENSZ-közgyűlés többségének támogatása, ám ez csak az „állandó megfigyelő állam” státuszhoz elegendő. Ilyen pozícióval jelenleg a Vatikán rendelkezik.

Palesztin politikusok már jelezték, hogy az amerikai vétót lehetőleg szeretnék elkerülni és hajlandók akár több hónapig tartó csendes diplomáciára a teljes jogú státusz elérése érdekében. 
 

[popup][/popup]