Izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Zsidónegyed éjszakája

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az éjszakába nyúló estén az is kiderül majd, hogy mi van a Dohány utcai zsinagóga mögött! Izgalmas és érdekes programok várják az érdeklődőket, szeptember 17-én
szombat este 19:45-től a Zsidónegyed éjszakáján, amit a Kulturális
Örökség Napjai keretében, annak előestéjén tartanak.

Szombatbúcsúztatással, azaz „Mindenki havdoló-jával” kezdődik a színes programsorozat a Goldmark Teremben, Frölich Róbert a Dohány utcai zsinagóga főrabbija közreműködésével.

zsidó_negyed_éjszakája.jpg

A Magyar Zsidó Múzeumban Verő Tamás rabbi vezeti be a zsidó vallás rejtelmeibe az érdeklődőket, és igyekszik mindenki kérdésére teljes körűen válaszolni, ráadásul még kvízkérdésekre is felelhetnek a vállalkozó kedvűek, értékes nyereményekért. A zsidó levéltárban megcsodálhatják a résztvevők Goldziher Ignác híres orientalista tudós aláírását, valamint egy csaknem nyolcszáz éves illusztrált pergament. a táncos lábúak pedig a „Tzomet és a Söndörgő együttesek koncertjeire rophatják hajnalig a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga falai között.

A Magyar Zsidó Múzeumban az első emeleti állandó kiállításon a zsidó vallás és kultúra legfontosabb tárgyi emlékei lesznek láthatók, megismerkedhetnek a látogatók egyebek mellett a Tóra-tekerccsel, a zsidó ünnepekkel és a hozzájuk kapcsolódó rituálékkal, valamint a hétköznapi zsidó hagyományokkal. A vallásban jártas látogatók sem fognak azonban unatkozni, mert Európa második leggazdagabb zsidó múzeumában egyedi, több száz éves különleges kegytárgyakat tekinthetnek meg. A tárlatvezetés külön hangsúly fektet arra, hogy a magyarországi zsidóságot tragikusan érintő, összesen mintegy 600 ezer áldozatot szedő holokauszt vonatkozásait és történetét korabeli dokumentumokon és fotókon keresztül mutassa be. A második emeleten Jankay Tibor életmű kiállítása lesz látható a kurátor tárlatvezetésével.

A Wesselényi utca 7. alatt található Magyar Zsidó Levéltár az Európai Unió támogatásával frissen felújított reprezentatív műemléképületben várja az érdeklődőket. A nagyteremben a Zsidónegyedhez és a pesti zsidó intézményekhez kapcsolódó filmek lesznek folyamatosan láthatóak. A Közép–Európa első levéltári látványraktárában, a magyarországi zsidó közösségekben, családokban fennmaradt iratokat őrző intézményben a polcok, fiókok mélyére pillantva a látogatók megismerhetik a rabbik, tudósok, magánszemélyek féltve őrzött leveleit, illusztrált kéziratokat, Wallenberg, Nordau, Kiss József és Goldziher aláírását, kitüntetéseket, okleveleket, fényképeket. Megtekinthető lesz a közgyűjtemény legrégibb, csaknem nyolcszáz éves illusztrált pergamenje csakúgy, mint az a katonaláda, melyben a felszabadított deportáltakkal készített első jegyzőkönyveket őrizték. A második emeleten pedig az Itt lakott Rosenthal című kiállítás a pesti zsidónegyed és az elmúlt kétszáz évben itt élők történetét mutatja be. Adatokban gazdag interaktív térképek, fényképek és dokumentumok százai segítségével ismerkedhetnek meg a látogatók az ismertnek hitt, de még jobban megismerhető városrész múltjával, jelenével.

Az Otto Wagner bécsi építész tervei alapján 1868 és 1872 között mór stílusban épített Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában kis éji zene várja a muzsika szerelmeseit este 9 órától. Az este folyamán a közel-keleti és a spanyol zsidó zenei dallamvilágot játszó „Tzomet” és a balkáni zenét játszó Söndörgő együttes nagyszerű koncertjét hallgathatja meg a közönség.

A Kulturális Örökség Napjai programjához kapcsolódóan a Zachor Alapítvány diák-önkéntesei rendhagyó éjszakai sétákat vezetnek a Zsidónegyedben, amelyek félóránként indulnak este 10-től éjfélig. A Goldmark terem információs pultjától induló barangolás érinti a Dohány utcai, a Kazinczy utcai valamint a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógákat is. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért érdemes előre regisztrálni a sétára az [email protected] e-mail címen.

A színes programok megkoronázásaként vasárnap 10 órától Kőnig Tamás építésszel lehet körbejárni a felújítás előtt álló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát.

 

A felemelő hangulatú rendezvényekről további részletek és frissítések olvashatók a http://www.mazsihisz.hu/, a http://www.milev.hu/, a http://www.zsidomuzeum.hu/index.php és a http://www.oroksegnapok.hu weblapokon, valamint a facebook-on a http://www.facebook.com/mazsihisz.hu elérhetőségen.
[popup][/popup]