EMIH: Bét Din, betérés, iskola, idősotthon, múzeum

Írta: Szombat - Rovat: Politika

2011. május 15-én, a Károly-körúti Keren Or központban zajlott az EMIH
szokásos éves választmányi összejövetele. Köves Slomó, a szervezet
vezető rabbija bejelentette, hogy működik a bét din, azaz a rabbinikus
bíróság és megteremtették az ortodox betérés lehetőségét is.

2011. május 15-én, a Károly-körúti Keren Or központban zajlott az EMIH szokásos éves választmányi összejövetele. Köves Slomó, a szervezet vezető rabbija bejelentette, hogy működik a bét din, azaz a rabbinikus bíróság és megteremtették az ortodox betérés lehetőségét is.

A másik érdekes hír az volt, hogy az új Dohány-utcai óvoda-és iskolaépülettel kapcsolatosan (t. i. a Dohány utca 32. alatti volt iskolaépületet kapta meg használatra a Chabad) beszélt a rabbi egy idősotthon megteremtéséről, valamint egy interaktív múzeum létrehozásáról.

Nógrádi Bálint rabbi részletesen beszélt a Dohány utcai projektről s elmondta, hogy a 3000 négyzetméter alapterületű épületben nem csak az eddigi oktatási, hanem más intézmények is helyet fognak kapni. (Így tehát nem kizárt, hogy az idősek otthona és a múzeum is a Dohány utcai épületben kap majd helyet.)

A Heti Világgazdaság értesülései szerint az EMIH félmillió forintos törzstőkével megalapította a Dohány 32 Ingatlanhasznosító Kft-t, melynek ügyvezetője Köves Slomó rabbi, (aki a cégjegyzékben születési nevén, Mátéként szerepel). A kft tevékenységei közé a lakóingatlannak minősülő, illetve nem minősülő ingatlan bérbeadása, értékesítése, valamint a konferenciaszervezés tartozik. A cégbírósági anyagok szerint ez a kft az EMIH egyetlen vállalkozása. Az EMIH vezető rabbija azonban ezen túl ügyvezetője a Rodisahc Kft. nevű tanácsadó cégnek, mely a közép-amerikai Belize országában bejelentett Lekhathila Ariber Ltd. tulajdona.

Forrás: Gut Sábesz és HVG

[popup][/popup]