Zsidó szervezetek vitája a megemlékezés előtt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Vita alakult ki a zsidó vallási szervezetek között, a budapesti gettó felszabadításának 66. évfordulójára tervezett megemlékezés kapcsán.
 

MTI

 

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a magyar rabbitestület vezetősége szerint nem a vallási viszály szítására kellene felhasználnia az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) a budapesti gettó felszabadításának 66. évfordulóján tartandó megemlékezést.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Mazsihisz és a rabbitestület arra reagált, hogy Bodnár Dániel, az EMIH vezetőségi tagja előző nap az MTI-nek úgy nyilatkozott: szerintük a nemrég felújított óbudai zsinagóga lenne alkalmas arra, hogy ott tartsák a január 18-i megemlékezést. Ezt azzal indokolta, hogy a rendezvényre meghívott Israel Meir Lau, Izrael állam volt országos főrabbija, Tel-Aviv vezető főrabbija, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet elnöke vallási okokból a zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren beszél, mert a templomba nem lép be. Mint írták, “az EMIH nevű kisegyháznak, mely a Chábád Lubavics irányzat képviselője hazánkban, a kiirtott és sokat szenvedett rokonainkra, testvéreinkre kellene velünk emlékeznie” január 18-án, “ott és úgy, ahogy ez az elmúlt évtizedekben tették a neológ, ortodox vagy éppen nem hívő zsidó testvéreink Magyarországon”.

A közlemény rámutat: a Dohány utcai zsinagóga 150 éve a magyarországi zsidóság jelképe, a Mazsihisz tárgyalódelegációja pedig Israel Meir Laut a templom előtti Herzl téren tartandó megemlékezés vezérszónokául hívta meg. Kitérnek arra is, hogy a budapesti gettó a mai VII. kerület területén, a Dohány utcai zsinagógában és a környező utcákban volt, s a megemlékezéseket immár 65 éve itt rendezik, “vagy a most tervezett helyszínen, vagy a zsinagógában”. A felszabadító katonák a most tervezett helyszínen döntötték le a gettó falait – hívták fel a figyelmet. A status quo ante hitközségeket a vészkorszak szinte teljesen elsöpörte, de néhány megmaradt status quo templomközösség a Mazsihisz taghitközségének, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) templomkörzeteihez tartozik – hangsúlyozzák.

A status quo ante irányzathoz sorolja magát az EMIH is. “A magyarországi zsidóság évszázados és autentikus képviselői, a Mazsihisz keretein belül működő BZSH és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség meghívására tisztel meg bennünket szavaival és jelenlétével a gyász, az emlékezés napján a zsidó világ egyik legtiszteletreméltóbb rabbija” – írják. Bodnár Dániel az MTI-nek kedden azt mondta, Israel Meir Lau egyebek mellett azért mondja el beszédét a Dohány utcai zsinagóga előtti téren, s nem a templomban, mert a rabbinikus hagyományok szerint szombaton nem lehet hangszereket használni (a szombat szigorú, a munkavégzést tiltó törvényeinek megfelelően), a Dohány utcai templomban viszont orgonálnak.
 

[popup][/popup]