A kisebbségekről szól majd a Szépírók Fesztiválja

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mindenki kisebbség címmel október 17-én és 18-án rendezi meg hatodik alkalommal a Szépírók Társasága az Őszi Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Szántó T. Gábor író, az esemény főszervezője az MTI-nek elmondta: a cím arra is utal, hogy minden ember „egyedi kisebbség”-nek születik, és a modern ember kisebbségi helyzetbe kerül azáltal is, hogy a tradicionális közösségek meginognak. 

Forrás: MTI

A két nap alatt mintegy negyven írót felvonultató rendezvénysorozat Szilágyi Lenke fotóművész kiállításának megnyitójával kezdődik szombaton délután háromkor. A kiállítás képeit maga a művész válogatja. „Szilágyi Lenke sokféle kisebbséget fotózott, a kiállítás ezt a sokféleséget fogja megmutatni, valamint levetítjük Kistamás László róla készült portréfilmjét is” – tette hozzá Szántó T. Gábor

A fesztivál programja szekciókra tagolódik; ezekben a különféle kisebbségi léthelyzetekről beszélgetnek és olvasnak fel írók. „A kisebbségi léthelyzet nagyon sokrétű, lehet etnikai jellegű, kisebbséget alkotnak a határon túl élők, az emigráns magyarok, de érezhetik magukat így a nők és a gyermekek is” – mondta a főszervező, aki hozzátette, hogy a gyerekek a legsebezhetőbbek: „Társadalmi feszültségeink egy részét a politikai indulatkeltés mellett az erőszakos nevelés módszerei okozzák. Különösen nagy gondot okoz, ha intézményes keretek között érvényesül elnyomó pedagógia”.

Külön szekciót alkotnak a fesztiválon például a vidékről városba költözők, de a „zenei underground mint kisebbség” is megjelenik szombat este egy koncert erejéig.

A főszervező azzal is indokolta a fesztivál témaválasztását, hogy a modern ember, a hagyományos közösségek megingása után gyakran csak másokhoz viszonyítva tudja meghatározni önmagát: „Az ember a magány elől kollektívumokba menekül, szélsőséges esetben ellenségképet formál, hogy szorongásaira magyarázatot találjon”.

Szántó T. Gábor ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a sokféle megközelítési mód megérinti az olvasókat is. „Az elmúlt években szép számmal látogatta fesztiválunkat a közönség, reméljük, hogy az érdekes témák beindítják majd a párbeszédet nemcsak az írók, hanem a nézők között is” – tette hozzá.

 

A Szépírók Társasága VI. Őszi Irodalmi Fesztiválja

MINDENKI KISEBBSÉG
Időpont: 2009. október 17–18.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum
(Bp. V. Károlyi Mihály u. 16.)

Mi hozhat változást, izgalmas fordulatot napjaink irodalmában? Például a kisebbségi nézőpontok és valamiféle új személyesség. A történelem ismét felértékelődik, s a kisvilágok, a partvonalról, alulnézetből elbeszélt történetek jelenthetnek újdonságot.

Az azonosságtudat, illetve ennek bizonytalansága mindig is a modern irodalom témája volt. Megfigyelhető, hogy a gyermek- és a női szemszög, az etnikai háttér, az áttelepülés, a szülőföld elhagyásának dilemmája, a beilleszkedés nehézségei, a hontalanság, az identitásbizonytalanság és az identitáshiány témája fontos művekben vetődött fel, hangsúlyos kérdéssé vált, lett légyen szó szlovák, cigány, zsidó vagy kisebbségi magyar háttérről, vagy akár faluról városba kerülő értelmiségiről. Bármiféle kisebbségi léthelyzet olykor igen nehéz, de mint intellektuálisan provokáló szituáció, irodalmi szempontból termékeny lehet.A különböző kultúrák egymás mellett élése és a nyíltan megjelenő előítéletek Európában ma is kihívást jelentenek. Fordulhat úgy a helyzet, hogy még ha a többségi társadalomhoz tartozik is az író, nézetei miatt száműzöttnek érezheti magát akár saját szülőföldjén is a szellemi közállapotok miatt, vagy ha tetszik – ahogy sokan használták már e kifejezést – akár egyszemélyes kisebbségnek. Mert az identitás és a kisebbségi lét korántsem csupán territoriális.

Ezért az idei Szépírók Fesztiválját e gondolatok jegyében szerveztük.

Október 17. szombat

15.00 Szilágyi Lenke fotókiállítása

Megnyitja: Lugosi Lugo László, a kiállítás november 1-jéig tekinthető meg.

15.20 Portréfilm Szilágyi Lenkéről (R.: Kistamás László, 2004)

1.

16.00 A nyelven innen és túl – avagy mit nevezhetünk kisebbségi irodalomnak?

Bán Zsófia
Láng Zsolt
Németh Zoltán
Radics Viktória 

Moderátor: Szegő János

2.

17.00 Határon túl

Bújdosó Alpár
Grendel Lajos
Márton László
Selyem Zsuzsa  

Moderátor: Mészáros Sándor

3.

18.00 Vidékről a városba – asszimiláció?

Gergely Ágnes
Háy János
Szálinger Balázs
Térey János

Moderátor: Grecsó Krisztián

4.

19.00 Oldalnézet – „kisebbségi élmények”, identitásvesztés

Balogh Róbert
Jónás Tamás
Szántó T. Gábor
Závada Pál

Moderátor: Németh Gábor

20.30 Bardo – a zenei underground mint kisebbség
Bárdos Deák Ági (ének) és Bújdosó János (gitár-ének) koncertje
21.30-24.00 DJ Underground

Október 18. vasárnap

1.

16.00 Elszakadás

Balázs Attila
Báthori Csaba
Gömöri György
Varga Imre

Moderátor: Balla Zsófia   

2.

17.00 Nemek és szerepek az irodalomban

Gerevich András
Kiss Judit Ágnes
Menyhért Anna
Takács Zsuzsa

Moderátor: Józsa Márta  

3.

18.00 A gyerek – avagy a legnagyobb lélekszámú kisebbség

Böszörményi Gyula
Erdős Virág
Sajó László
Tóth Krisztina

Moderátor: Györe Balázs

4.

19.00 Egyszemélyes kisebbség?

Lengyel Péter
Parti Nagy Lajos

Moderátor: Péczely Dóra

Főszervező:
Szántó T. Gábor
 
Szervezők:
Bárdos Deák Ági, Gerevich András, Györe Balázs, Kéri Piroska, Péczely Dóra.

 

TÁMOGATÓK:
SZERENCSEJÁTÉK ZRT.
NEMZETI KULTURÁLIS ALAP

 

[popup][/popup]