A Kasztner-transzport

Írta: Ladislaus Löb - Rovat: Politika

Nem akarok a Fischer István és Karsai László/Molnár Judit között folyó viszályba („Kasztner Rezsőről”, Szombat.org lapszemléje, 2008. október 15) keveredni, csak egy már majdnem mítosszá vált történelmi hibának szeretnék véget vetni. 

Olvasói levél

 

Gyerekkoromban a Kasztner-transzport tagja voltam. Idén jelent meg Angliában a könyvem, amelyről Sárközi Mátyás – kereszttűz áldozatává válva – számolt be az ÉS 34. számában (Ladislaus Löb, Dealing with Satan. Rezső Kasztner’s Daring Rescue Mission, London: Jonathan Cape 2008, magyar kiadás előkészületben). Ott részletesen beszéltem Kasztner történetéről, a saját emlékeimről és a szelektív embermentés erkölcsi problémáiról. Itt csak egy számról van szó.

Úton útfélen olvassuk, hogy Kasztner Rezső 1684 embert mentett ki Budapestről Svájcba. Ez tévedés.  Molnár és Karsai kivételesen 1690-re kerekítik, de ők is tévednek. 

A tévedés forrása maga Kasztner. 1946-ban megirt német nyelvű jelentésében (Der Kasztner-Bericht, München 1961) ő írja, hogy a vonat 1684 utassal indult el. Valóságban senki sem tudja, hányan szálltunk a vagonokba 1944. június végén Pesten, és hányan ugrottak le és fel az utazás első fázisában. Viszont amikor Bergen-Belsenbe érkeztünk és rögtön elkészült egy lista, minden valószínűség szerint 1684-en voltunk.

Bergen-Belsenből két transzportban kerültünk Svájcba. Az első augusztusban ment és 318 emberből állt. A második decemberben követte; a határon Kasztner 1368 személy átvételét igazolta, de egy Svájcban felállított lista csak 1351 nevet mutat.

Nem vitás, hogy a bergen-belseni tartózkodásunk folyamán a ‘magyar táborban’ három ember halt meg és nyolc gyerek született. Da azt nagyon kevesen tudják, hogy a németek 17 személyt Bergen-Belsenben visszatartottak: Brand Joel rokonait Eichmann bosszúvágya miatt; a Kassovicz családot, mint román állampolgárokat; valamint a Kertész és a Weiss házaspárt azért, mert tilalom ellenére kapcsolatba léptek a lányaikkal, akiket egy másik táborszakaszban fedeztek fel. 

A viták továbbdúlnak. Megegyezésre kevés a kilátás. Jó lenne, ha legalább ott, ahol lehet, a tényeket tárgyilagosan megvizsgálnánk.

A Kasztner-vonattal sem 1684 sem 1690, hanem kb. 1670 ember menekült Svájcba.
        

Ladislaus Löb (Löb László)
Emeritus Professor of German
University of Sussex
Brighton
UK

 

[popup][/popup]