2018: csaknem 30 ezer új bevándorló Izraelben

Írta: ujkelet.live - Rovat: Politika

A Jewish Agency (Szochnut) vasárnap közzétette hivatalos év végi alija-adatait. A számadatok szerint 2018-ban több mint 29 600 bevándorló érkezett Izraelbe a világ minden tájáról, öt százalékkal több, mint előző évben.

Képünk illsztráció

A legtöbben, mintegy 10500 fő, Oroszországból érkeztek, ami 45% -os növekedés 2017-hez viszonyítva. Ukrajnából 6500 fő alijázott, ami viszont 9 százalékos csökkenést mutat.

A Nefesh B’Nefesh adataival összehangolt információk alapján összesen 3550 személy érkezett Észak-Amerikából (Amerikai Egyesült Államok és Kanada), ami hasonló a tavalyi értékhez.

25 százalékkal csökkent a Franciaországból alijázók száma, idén összesen 2660 fő érkezett. 4 százalékkal csökkent a Brazíliából – 660 fő – és az Egyesült Királyságból – több mint 330 fő – érkező bevándorlók száma. Argentínából több mint 330 új bevándorló érkezett, ami tavalyhoz képest 17 százalékos növekedést mutat, míg a Dél-Afrikából érkező több mint 320 fő 2 százalékos emelkedést.

“Nagy örömömre szolgál a bevándorlók számának növekedése,” mondta a szervezet elnöke, Jichák Hercog. „Minden zsidó, aki Izraelbe jön, és otthont teremt itt, a zsidó nép csodálatos mozaikjának egy újabb darabját teszi helyére történelmi hazájában.”

A Jewish Agency megjegyezte, hogy a ma közzétett adatok a 2018 november végéig feljegyzett hivatalos statisztikákat tartalmazzák, valamint a részleges decemberi adatok mellett becsléseket a hónap hátralévő napjaiban várható bevándorlók számára vonatkozóan.

[popup][/popup]