2008-ban Izrael több területet adott volna, mint amennyit a palesztinok kértek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Négy napja került föl a Palestinian Media Watch nevű honlapra egy interjú, melyben Szaeb Erakat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PLO) tárgyalási főmegbizottja nyilatkozik a Palesztin Televíziónak az 2008-ban folytatott béketárgyalásokról. Ekkor Ehud Olmert miniszterelnök és Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke folytattak tanácskozást.

Olmert offered Abbas 20 sq.km more than size of West Bank, according to PLO Chief Negotiator

Disclaimer: Views expressed in this video do not represent those of Palestinian Media Watch in any way. PMW monitors and analyzes the Palestinian Authority through its media and schoolbooks. For more info visit: http://palwatch.org. PLO Chief Negotiator Saeb Erekat: “I heard [former Israeli Prime Minister] Olmert say that he offered [Abbas] 100% of the West Bank territory.

Erakat szerint 2008-ban Izrael a Nyugati Partnál és Gázánál nagyobb területen javasolta palesztin állam létrehozását. Mahmud Abbász nemet mondott.

Itamar Marcus és Nan Jacques Zilberdik a Palestinian Media Watch ban megjelent cikkében ezt írja, hogy „Olmert a Nyugati partnál nagyobb területet ajánlott föl Abbásznak”.

Szaeb Erekat 2008-ban ott volt Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász megbeszélésein. A Palesztin Állami Televíziónak adott interjújában azt mondta: szerinte Ehud Olmert izraeli miniszterelnök nagyvonalú ajánlatot tett minden kulcsfontosságú kérdésben. A miniszterelnök gyakorlatilag elfogadta a Palesztin Hatóság (PH) nyilvánosság előtt hangoztatott követeléseit, sőt annál nagyobb területet ajánlott föl, de Abbász nem állt kötélnek.

Az 1967-ben Izrael fennhatósága alá került palesztin területek (Gáza és a Nyugati part) nagysága 6.235 km2 volt, ezzel szemben Olmert 6.260 km2-t ajánlott föl. (A Jeruzsálem és Latrun közötti senki földjét osztották volna kétfelé). A tárgyalásokon Erekat azzal bíztatta Abbászt, hogy a palesztinoknak elmondhatja: „Többet kaptam, mint az 1967-es területek.”

Jeruzsálemet illetően Olmert ugyancsak nagyvonalúnak mutatkozott. Erekat szerint azt mondta Jeruzsálem felosztásáról: „Ami arab, az arab, ami zsidó, az zsidó, és Jeruzsálem nyílt város lesz”. Ez a javaslat a Templomhegyet – a zsidók számára legszentebb helyet – palesztin igazgatás alá helyezte volna. A Palesztin Hatóság (PH) számos alkalommal hangoztatta, hogy ebben az esetben a zsidók ki lennének onnan zárva, mert jelenlétük – a Templomhegy bármely pontján – a közeli Al-Aksza mecset „beszennyezését” jelenti. Olmert ennek ellenére ezt is felajánlotta a békéért cserébe – és Abbásznak ez sem volt elég.

A menekültkérdést illetően Olmert azt javasolta, hogy Izrael visszafogad 150.000 menekültet 10 év alatt, évente 15.000 főé. Ez sem talált meghallgatásra.

Bassa László fordítása

 

Címkék:Ehud Olmert, Izraeli-palesztin béketárgyalások, Mahmud Abbasz, Szaeb Erakat

[popup][/popup]