160 milliárd dollár: Újabb rekordot dönt az izraeli export 2022-ben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli áru- és szolgáltatásexport 2022-ben várhatóan legalább 160 milliárd dollár lesz – közölte vasárnap az ország külkereskedelmi hivatala “óvatos” becslésre hivatkozva.

Az egyik legnagyobb izraeli cég, a Mobil Eye képviselői a Nasdaq tőzsdén

Ez a második, amikor az izraeli export új csúcsot ér el, ami 10%-os növekedést jelent a 2021-es 144 milliárd dollárhoz képest.

A szolgáltatások – élükön a programozással, majd a kutatás-fejlesztéssel – várhatóan az összes izraeli export 51%-át teszik majd ki 2022-ben, míg az áruk a fennmaradó 49%-ot.

Jelentős növekedés tapasztalható különösen az áruk, köztük a vegyi anyagok és vegyipari termékek (55%+), a gyémántok (41%+), valamint az elektronikai és mechanikai berendezések (18%+) exportjában.

Az export elsősorban az európai, az amerikai és az ázsiai piacokra irányult, az előbbi részaránya 38%, az utóbbi kettő pedig 35%, illetve 24%.

A kivitel növekedése főleg az alábbi piacokon volt számottevő:
Egyesült Államok (19%+),
Egyesült Királyság (113%+),
Írország (115%+),
Brazília (90%+),
India (39%+),
Kanada (95%+),
Szingapúr (85%+),
Hongkong (24%+),
Törökország (17%+),
Franciaország (22%+)
Fülöp-szigetek (181%+).

“A világgazdaságot 2022-ben és az azt megelőző Covid-19 évben ért megrázkódtatások ellenére az izraeli export sikeresen megfelel az előtte álló kihívásoknak” – jelentette ki Ohad Cohen, a Gazdasági és Ipari Minisztérium vezetője és a Külkereskedelmi Igazgatóság igazgatója.

Hozzátette, hogy a minisztérium “továbbra is segíteni fogja az izraeli vállalatokat meglévő globális tevékenységük bővítésében, emellett új piacokra való betörésükben is, új partnerekkel való kereskedelmi megállapodások megkötése, valamint a meglévő partnerekkel való kapcsolatok erősítése és fejlesztése révén”.

[popup][/popup]