11 éve halott, most apa lett

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

Avagy: mi az a biológiai végrendelet?

terhesség2

Keivan Cohen izraeli katona 2002-ben egy gázai hadműveletben életét vesztette. Azonban még életében az volt a kívánsága, hogy bármi áron gyereke születhessen. Mielőtt utolsó hadműveletére indult, végrendeletében tudatta ezt szüleivel. Ebben hívta fel figyelmüket egy teljesen új kezdeményezésre, a biológiai végrendeletre, amely lehetőséget ad a halál utáni gyermeknemzésre. Irit Rosenblum kezdeményezése egyfajta spermabank, ahol a donor halála után hozzátartozói kapcsolatba léphetnek a leendő anyával.

Fiúk halála után a Cohen szülők is hozzá fordultak, és Rosenblum mindent megtett azért, hogy segítsen nekik. Sok akadállyal kellett megküzdeniük. Nem beszélve a kezdeti társadalmi ellenállásról, az eljáráshoz hivatalos jóváhagyásra is szükség volt. A legfőbb ügyész, egyes minisztériumokkal együtt többször is elutasította kérésüket, de végül megkapták a jogi engedélyt.

Irit-Rosenblum2-medium

Irit Rosenblum

Ezek után természetesen egy nőt is kellett találni, aki hajlandó elvállalni az anyaságot. A Cohen szülőknek sikerült is találniuk egy jelentkezőt, aki azonban sajnos több próbálkozás után sem fogant meg. Teltek az évek és Cohenék kezdték feladni a reményt, de Rosenblum kitartóan küzdött, hogy segíthessen nekik, és egy másik, hasonló problémákat megélt család, a Berger házaspár is támogatni kezdte Cohenéket.

A Berger szülők is elveszítették fiúkat, ám annak idején ők nem tudták, hogy unokájuk még lehetne. Ezért most mindent megtettek, hogy mások szerencsésebbek lehessenek. Így, közös erőfeszítéssel sikerült 9 év után még egy lányt találni. Eleinte nála is nehezen ment a megtermékenyítés, de 9 hónappal ezelőtt végre megfogant, és néhány napja életet adott a gyermeknek. A Cohen szülők 11 küzdelmes év után végre eleget tettek fiúk utolsó kívánságának, és ők maguk is boldog nagyszülőkké váltak.

A biológiai végrendelet még gyerekcipőben jár, de nagy lehetőséget rejt a katonáknak, vagy más életveszélyes foglalkozást űzőknek, és azok hátramaradó családtagjainak, hogy fenntartsák a családot – másfelől pedig az egyedülálló vagy meleg nőknek is esélyt jelent az anyaságra.

 

A biológiai végrendeletről alább láthatnak összefoglalót.

 

http://www.youtube.com/watch?v=woEBrrDTWiY#t=9

 

A Times of Israel nyomán: Gacs Katalin

[popup][/popup]