100 mártír meg 200 mártír az hány mártír?

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Oktatás, Politika

A palesztin tankönyvek minden eddiginél inkább dicsőítik a dzsihádot és a terrorizmust.

Palesztin iskola Kelet-Jeruzsálemben, 2017-ben. (Fotó: (Nasser Ishtayeh/Flash90)

Az IMPACT-se non profit szervezet tanulmánya az UNESCO szabványa szerint értékelte a palesztin iskolák tananyagát, és megállapította, hogy a 2019-2020 tanévben használatos tankönyvek minden eddiginél élesebben „hirdetik az erőszakot, mártíromságot és dzsihadot” az összes osztályban és minden tantárgy keretében. A legkülönfélébb eszközökkel igyekeznek a gyerekekbe belenevelni, hogy mártírként tegyék kockára az életüket.

„Az összes osztályban a folyamatos küzdelmet hirdetik, olyan kifejezések használatával, mint forradalom, felkelés, ribat (erődítmény) és dzsihád, nem csupán a nemzeti, hanem a szélsőséges vallásos küzdelem szellemében” – állapítja meg az IMPACT-se jelentése. Mindezt „nagyobb terjedelemben és kifinomultabb eszközökkel, mint korábban”. Ez a szellem már a természettudományok oktatásában is megjelenik.

Az egyik matematika tankönyvben a következő feladat szerepel: „Ha az első (kődobáló) intifáda mártírjainak száma 2026, a második (Al-Aksza) intifádáé pedig 5050, akkor az összesen hány mártír?”

Egy másik tankönyv Dalal al-Mughrabit dicsőíti, aki részt vett az 1978-as partmenti úton elkövetett merényletben (Coastal Road Massacre), amelyben 38 izraeli, köztük 13 gyermek vesztette életét.

„Palesztin történelmünk tele van olyan mártírokkal, mint Dalal al-Mughrabi, a küzdelem és hősiesség megtestesítője, akinek emléke örökké él szívünkben és lelkünkben.” Az 1972-es müncheni olimpián rendezett vérfürdőt a „müncheni hadművelet” néven említik pozitívan.

Halálról, erőszakról, szent háborúról szól ez az idézet: „Életünk feláldozása, küzdelem, harc, dzsihad ad értelmet az életnek.” Feladat: „ĺrjad le, milyen jutalmak várják a dzsihadistát és mártírt a mennyekben.”

Az IMPACT-se rámutat: e tankönyvek szellemében „kizárt a béke Izraellel. A zsidó jelenlét a történelem során – akár a mai Izrael Állama – nem szerepel.” Értelemszerűen a palesztinokkal folytatott tárgyalások és megállapodások sem. Egy szöveg szerint: „A zsidó megszállás az Al Burak-fal nevet Siratófalra változtatta.” Vagy: „Megvilágítjuk, mi vezette a cionista bandákat, hogy népünk ellen genocídiumot hajtsanak végre és elűzzék 1948-ban.”

Az antiszemita vonal végig követhető, áll az IMPACT-se jelentésében. „A szövegekben a zsidók és Izrael a gonosz megtestesítői, másságuk idegen és fenyegető. A zsidók ártalmasak, mert az iszlám próféta politikai riválisai. Az ilyen információ eleve kizárja, hogy a fogékonyabb diákok saját véleményükkel ellensúlyozzák azt.”

A szövegek szerint „Palesztina az a földrajzi terület, amit nyugatról a Földközi-tenger, keletről a Jordán-folyó, északon Libanon és Szíria, délen az Akabai-öböl és Egyiptom határol; összterülete 27.000 km2.”

Az IMPACT-se jelentése rámutat: „A tankönyvek 1509 esetben utalnak Izraelre, de az esetek 93,5%-ában nem nevezi néven; helyette olyan pejoratív kifejezések sorjáznak, mint ‘cionista megszállás’; ‘a megszállás’; ‘Izrael által megszállt terület’; ‘a cionisták’; és ‘a cionista terület’.”

Marcus Sheff, az IMPACT-se vezérigazgatója nyilatkozta: „Beköszöntött az új tanév, és a palesztin gyerekeket változatlanul napról-napra radikalizálja a palesztin oktatási minisztérium. Szinte felfoghatatlan, hogy mindez a támogatást nyújtó országok pénzéből történik. Az ENSZ idén augusztusban kérte fel a Palesztin Hatóságot, hogy távolítsák el az antiszemita szövegeket a tankönyvekből. Az EU törvénybe iktatta, hogy helyteleníti az előző iskolaév tananyagát; kormányzatok képviselői, miniszterek és diplomaták mutatták be az általunk gyűjtött bizonyítékokat, és kaptak ígéreteket. De ezen a héten kinyíltak az iskolák kapui, és újra ugyanaz a gyűlölet árad a tankönyvekből. A 2–12 osztály társadalomtudományokkal, történelemmel, arab nyelvvel és nemzeti oktatással foglalkozó könyvei száz százalékban problematikus tartalmúak.”

„A palesztin oktatási minisztérium stratégiai célja, hogy az ifjú palesztinok egész nemzedékét radikalizálja: akár saját magukat is veszélyeztetve alkalmazzanak erőszakot, utasítsák el a békét Izraellel” – foglalta össze a vizsgálat eredményeit Sheff.

Még nincs egy hónapja, hogy az ENSZ Faji Diszkrimináció Felszámolásával Foglalkozó Bizottsága (United Nations Committee on the Elimination of Racial Discrimination – CERD) napirendjére vette a palesztin iskolákban folyó gyűlöletkeltés kérdését.

Az Algemeiner cikke nyomán: Bassa László

 

Címkék:dzsihád, erőszak, Izrael-ellenesség, palesztin tankönyvek

[popup][/popup]