Zsidó szerzők karácsonyi dalai

Írta: Polgár György / Düsseldorf - Rovat: Hagyomány, Kultúra-Művészetek, Zene

Ilyenkor decemberben, még ha akarnánk sem tudnánk szabadulni a fülbemászó amerikai karácsonyi örökzöld daloktól. A televízió ugyanúgy zúdítja ránk őket, mint a rádióadók és a bevásárlóközpontok hangszórói.

Andrea Bocelli a White Christmas-t énekli (Forrás: youtube)

Annak ellenére, hogy hanuka és karácsony gyakran egybeesik, hanukai slágerek valahogy alig léteznek. Az általam amúgy nagyra becsült Adam Sandlernek volt ugyan egy kísérlete e hiány pótlására, de talán jobban tette volna, ha inkább a filmezésnél marad. (Mi azért szeretjük! – A szerk.)

Adam Sandler Chanukah Song

LIKE Adam on Facebook: https://www.facebook.com/Sandler

Akad azért egy-két másik hanukai sláger is – főleg az elmúlt egy-két évtizedből – például ez, Sacha Baron Cohen testvérétől, Erran Baron Cohentől:

Erran Baron Cohen – Dreidel

Extrait de l’album ‘Songs in the Key of Hanukkah’ (à paraître en exclusivité digitale le 08 décembre 2008). Inscrivez-vous à la newsletter ici : http://www.m

De mi lehet a háttere a hanukai popzene hiányának? A magyarázat egyszerű: a zsidó zeneszerzők idejét lefoglalta a karácsonyi dalok írása! A teljesség igénye nélkül, alább néhány példa.

Elsőként szerepeljen a két talán legnépszerűbb mű, J. Fred Coots és Haven Gillespie Santa Claus is Coming to Town-ja (Télapó a városba jön), és a White Christmas (Fehér karácsony). Utóbbiról sokan úgy vélik, hogy Bing Crosby-tól származik, aki énekesként világslágerré tette. Szerzője azonban Irving Berlin, aki 1888-ban született Israel Isidore Baline néven a szibériai Tyumenben, majd szüleivel az USA-ba emigrált.

Irving Berlin

Van aztán néhány dal, amit idehaza kevésbé, de az USA-ban igencsak jól ismernek. Ilyen például a Silver Bells (Ezüst csengők) Jay Livingstone-tól (szül. Levison) és a Rudolph the Red Nosed Reindeer (Rudolf, a piros orrú rénszarvas). Az utóbbi szerzője, Jonny Marks például kifejezetten karácsonyra specializálódott. Legalább húsz ünnepnapi slágert írt. Ki ne emlékezne a Reszkessetek betörőkben is elhangzó Chuck Berry-sikerre, a Run Rudolph, run!-ra (Fuss, Rudolf, fuss) vagy a Rockin Around the Christmas Tree-re (Roki a karácsonyfa körül)?

Kérdés, mi közük a zsidó komponistáknak a keresztény ünnepekhez? Nos, egyszerűen tehetséges zenészek voltak, többnyire bevándorlók leszármazottai, akik az amerikai élet és az álmok részei lettek. Nyilván őket is megérintette az igencsak giccses és elüzletesedett amerikai karácsony-feeling – melyet egyébként azóta dalostul mi is átvettünk. Meg hát persze a közönség diktál: Amerikában is sokkal többen karácsonyoznak, mint hanukáznak.

Chuck Berry – Run Rudolph Run (1958)

Chuck Berry – Run Rudolph Run (1958)

A csöpögős, de kifejezetten kellemes dallamú Let it Snow (Hadd hulljon a hó), Jule Styne – Sammy Cahn (alias Julius Kervin Stein, ill. Samuel Cohn) szerzeménye nem is a karácsonyról szól. Csupán egy szerelmespárt énekel meg télvíz idején. Benn csücsülnek a meleg szobában, miközben odakinn csendben havazik. Styne nem kevésbé romantikus, Frank Sinatra-nak írt Christmas Waltz (Karácsonyi keringő) című dala azonban már kifejezetten az ünnepet idézi.

Amerikában azon sem akad fenn senki, ha például Barbara Streisand, Sammy Davis Junior vagy éppen Bob Dylan karácsonyi örökzöldeket ad elő. Sok nem zsidó is pontosan tudja, milyen származásúak az előadók. A dologban az a szép, hogy ez a legkevésbé sem érdekli őket.

Címkék:karácsonyi dalok, zsidó zeneszerzők

[popup][/popup]