Zsidó Kulturális Fesztivál – beharangozó

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Sajtótájékoztatón harangozta be a Mazsihisz a szeptember elején induló Zsidó Kulturális Fesztivál eseményeit.

SzőkeNiki_FinucciBrosQuartet

Szőke Nikolett és kísérői

Az eseménysorozat kulturális menedzsere, Gerendás Péter elhívott minden fellépő zenészt, akit csak el tudott érni. Showmanhez illően el is beszélgetett mindegyikkel, akár a közönséggel szemben felállított asztalnál, akár a nézőtéren ültek. Túl sokan voltak, nem fértek el mind a kiemelt helyen.

A ma divatos fúziós zene szellemében a legkülönfélébb stílust képviselő zenészek és zenekarok muzsikálnak együtt. Ilyesfajta koncertet harangozott be Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője, aki a New York-i Klezmatics zenekarral készül közös fellépésre. Az előbbi a klezmer hangzást a budapesti operett vidámságával és a magyar cigányzene virtuozitásával, utóbbi viszont az elvontabb jazz világával ötvözi.

Karácsony János, a legendás LGT egykori gitárosa Für Anikó színművész dalestjét kíséri majd, Ökrös Oszkár, a virtuóz cimbalmos klezmerzenét játszik – a vallási áhítat és a klezmer hangzásvilágát elegyítő Shabbat song  zenekar koncertjén. Ezen a koncerten a 22 fős Kinneret kórus is bemutatkozik majd. Mindezt maguktól a fellépő zenészektől tudhattuk meg, akiket Gerendás Péter sorra mikrofonvégre kapott. Elmaradhatatlan vendége a zsidó fesztiválnak a Száztagú Cigányzenekar, melynek vezetője a díszvendégek sorában ült.

Jávori_Ferenc_Fegya

Gerendás Péter és Jávori Fegya

Nemkülönben ott foglalt helyet – a hajdan rocksztár fenegyerekből a Hit Gyülekezetébe megtérő és ennek szellemi erőterében önálló arculatot felépítő – Pajor Tamás, aki, elmondása szerint, a „szó-zene” elnevezésű, saját fejlesztésű műfajban alkot és ad elő, amely a slam poetry, valamint a hagyományosabb jazz és rock műfajából építkezik.

Balog Róbert és Balog Zoltán, zongorán és gitáron zenélő ikerpár – akik a Montreux-i jazzfesztiválon is komoly sikert értek el – Szőke Nikolett énekesnővel közös estet adnak. A repertoáron Barbara Streisand által énekelt dalok szerepelnek majd angolul és héberül. A héber nyelvű repertoár még nem végleges – tudtam meg a zenészektől – de a Hatikva biztos elhangzik majd.

Szarka Tamás Ghymes

Szarka Tamás, Ghymes

Új színfolt lesz a fesztiválon a felvidéki magyarok legismertebb együttese, a Ghymes, melynek jelenlévő képviselője, Szarka Tamás így fogalmazott: „Magyarként sok sebet szereztünk, ezért érzékenyek vagyunk mások sebeire is. Úgy is mondhatnánk, hogy zsidók vagyunk magyarként, Szlovákiában.”

A koncertek java része pesti zsinagógákban hangzik majd el, amely külön kihívás lesz a rendszerint más környezetben fellépő jazz- és rockzenészeknek. A szüntelen zenei műfaj-keveredések korszakában azonban nyilván ezt a kihívást is jól veszik majd az érintettek.

*

A Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és a Goldmark Terem mellett két új helyszín, a Bethlen téri és a Hegedűs  Gyula utcai zsinagóga is bekapcsolódik a programsorozatba.

A Zeneakadémia egy különleges koncerttel színesíti a fesztivált: Lux Erika, zongoraművész és a Europäischer Synagogalchor működik együtt Izsák Andor vezényletével, aki a Zsidó Zene Európai Központjának alapítója, és a Hannoveri Zeneakadémia zsinagógai zene nyugalmazott professzora.

A neves magyar fellépő művészeken és együtteseken kívül, mint Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Pajor Tamás, Mörk featuring Palya Bea, Petruska, InFusion és Tompos Kátya, Charlie, Caramel és Rudas Dániel kántor közös produkciója mellett Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Patché Group lépnek fel. A közönség olyan különleges nemzetközi zenei produkciókat, sztárvendégek előadásait is élvezheti, mint a Boban Markovic és zenekara, valamint Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje. Illényi Katica az Izraelből érkező Swing De Gitanes együttessel lép fel, a formáció a gypsy-jazz, Django Reinhardt műfajában legismertebb jazz zenekarok egyike a Közel-Keleten, számos nemzetközi koncertjük után most zenélnek először Budapesten. A zsinagógák a Frenák Pál Társulat előadásának, Nigun és a Kossuth-díjas Borbély Mihály koncertjének, a Szefárd Díváknak, a Back to the Roots, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbara Streisand estjének, valamint a Pankastic zenekarnak adnak otthont. A Sabbathsong Klezmer Band sztárvendége Beke Farkas Nándor a Hungarikum 100 Tagú Cigányzenekar elnöke és a cimbalom Paganinije a Kossuth-díjas: Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek.

Vámos Miklós, Dragomán György, Szabó T. Anna, Hegedűs D. Géza, Kovax, Börcsök Enikő és Galkó Balázs irodalmi estje Goldmark Teremben kap helyet. Karácsony János és Für Anikó előadóestje mellett Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműködédével blattoló kabaré lesz, Kern András Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel Gátos Iván zenekarának kíséretére.

Szeptember 7-én a Bálint Házban mutatják be A séta című magyar dokumentum-játékfilmet, melyet Radó Gyula rendezett. A filmbemutatón Földes Mária, A séta című monodrámából részletek hangzanak el Havas Judit előadásában és Radó Gyula rendezésében.

A fesztivál programjai közül a gyerekműsorok sem maradnak ki, szeptember 11-én 11 órakor a Gólem Színház és a Szamárfül Projekt együttműködésében zsidó mesejátékot mutatnak be óvodásoknak és kisiskolásoknak.

 

[popup][/popup]