“Vert, szidalmazott, megalázott”

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Ámosz Oz lánya új könyvében apját „folyamatos zaklatással” vádolja. A szerző özvegye és két másik gyermeke „más apára emlékszik”.

Galia Oz

Galia Oz „Something Disguised as Love” (Szeretetnek álcázva) c. új önéletrajzában részletesen leírja az apja részéről elszenvedett állítólagos – fizikai és lelki – zaklatást.

„Gyerekkoromban apám vert, szidalmazott és megalázott. Az abúzus nem nélkülözte a kreativitást. Végigvonszolt a házon, és kihajított. Szemétnek nevezett. Mindezt hidegvérrel tette. Nem alkalmi pofon volt ez, hanem rendszeres bántalmazás. Az volt a bűnöm, hogy az akartam lenni, ami vagyok. Ő meg biztos akart lenni abban, hogy sikerül megtörnie.”

Jehuda Atlas író, Galia Oz barátja nyilatkozta az Army Radionak: „Ismerjük ezeket a történeteket. Nehéz ezt nekünk, baloldaliaknak feldolgozni, hiszen Ámosz Ozt szinte istenítettük – de még a holdnak is van sötét oldala.”

Az özvegy, Nili Oz, és két másik gyermeke, Fania Oz-Salzberger és Daniel Oz elutasítja a vádakat. „Mi egy másik apát ismertünk: melegszívű, figyelmes és családját szerető embert. Galia ellene fölhozott vádjai teljes ellentétben állnak ezzel a képpel” – írták és meglepetésüket fejezték ki. Megjegyzik, hogy Galia az utóbbi hét évben nem érintkezett a családdal, bár apja halála napjáig igyekezett felvenni lányával a kapcsolatot, hogy tisztázzák a kettejük közti konfliktust. „Fájdalma valódi és szívszaggató, de mi másra emlékszünk. Egészen másra” – írják a családtagok.

Ámosz Oz

Daniel Oz vasárnapi Facebook bejegyzése szerint: „Apám nem volt egy angyal, csupán ember, de a legjobb ember, akit valaha ismertem. Galia a szigorú, fenyítésekkel teljes nevelésre emlékszik. Biztos vagyok, tudom, hogy van benne igazság. Ne akarjuk elhallgattatni. De nekünk is megvan a saját véleményünk.”

Oz (1939–2018) volt Izrael legolvasottabb és legismertebb írója. Fél évszázados pályafutása során 35 könyvet publikált, köztük 13 regényt, novellákat, és gyerekkönyveket. Műveit 45 nyelve fordították le. Több száz irodalmi és politikai tárgyú cikke jelent meg. Megkapta az Izrael-díjat és a német Goethe-díjat. Két évvel ezelőtti halálakor Reuven Rivlin elnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök méltatta munkásságát.

Oz baloldali aktivista, az izraeli-palesztin kétállami megoldás feltétlen híve és támogatója volt.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Ámosz Oz, Galia Oz

[popup][/popup]