Szunyogh Szabolcs – a „Várhegyi György” Magyar Zsidó Oktatásért díj kitüntetettje

Írta: Róbert Péter - Rovat: Kultúra-Művészetek, Oktatás

December 27-én, hanuka alkalmából, a Bethlen téri zsinagógában rendezett ünnepségen, jótékonysági koncert keretében adta át a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2016-os díjait.  Szunyogh Szabolcs – a „Várhegyi György” Magyar Zsidó Oktatásért Díjat vehette át. Róbert Péter, a Mazsike elnökségi tagja laudálta:

Szunyogh Szabolcs

Szunyogh Szabolcs 1950-ben született Budapesten. Pedagógiai érdeklődése a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-orosz szakára vezette, de hamar átváltotta – egyébként sikeres és újító jellegű – tanári működését a publicisztikára, egyetemi lapok, majd a Népszava szerkesztőségében dolgozott, ahogy József Attila írta: „egész népét tanítva”.

A rendszerváltás előszele vitte a Magyar Rádióhoz, ahol az Ifjúsági Ismeretterjesztő rovat vezetője lett, igyekezve a fiatalok iskolán kívül megszerezhető tudását gyarapítani. 1990-től 2012-ig volt a Köznevelés című, nagy múltú oktatási hetilap főszerkesztője, megvalósítva, hogy a tanártársadalom közlönye a tájékoztatáson kívül etikai és morális normákat nyújtson, utalva az emberi és kisebbségi jogokra, a modernizációra és a humanizmusra. Mint cikkíró, gyakran találkozhattam vele, barátságos és közvetlen volt, beosztottaival is, az egész akkori szerkesztőséget az általa teremtett jó légkör jellemezte.

Ezeket a nemes eszményeket közben töretlenül képviselte, tanított és publikált. Katedrán állt az esztergomi Vitéz János főiskolán, az ELTE Bölcsészettudományi Karán az Újságíró Akadémián. Írásait szívesen közölték – és olvasták – az Élet és Irodalomban, a Valóságban, a HVG, a Mozgó Világ, a 168 óra és más orgánumok hasábjain. Jelenleg a Klubrádió népszerű szerkesztője.

Könyveit nehéz lenne felsorolni, a ’80-as évektől írt vallásismereti munkákat, de riportkönyvet és izraeli úti beszámolót is. Legutóbbi könyve a Jákob csillaga – Zsidóság: vallás, hagyomány, kultúra címmel, sikerült kísérlet a zsidóság megismertetésére. Noha főleg kívülállóknak szól, én tankönyvként használom több évfolyamon az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetemen, a hallgatók nagyon kedvelik. Objektivitására jellemző, hogy kritizálja a háború utáni népbírósági pereket is.

Olti Ferenc szakértői csoportjának szakértőjeként zsidó szempontból elemezte a tanterveket és tankönyveket, törekedve a helytelen nézetek eltávolítására és a zsidóság megfelelő bemutatására.

Műfaji leleménye hangjátékok, színdarabok, hanglemezek, CD-k alkotásában is jelentkezik. Közéleti ember, gyakran részt vesz rendezvényeken, akciókon. Keményen vitázik, síkraszáll nemes ügyekért, célokért – érdekes módon még ellenfelei is becsülik.

Mi, a barátai, még inkább ezt tesszük!

 

[popup][/popup]