Spanyol egyetem törli az „Auschwitz/Gáza” szemináriumot

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Irodalom, Kultúra-Művészetek

A Santiago de Compostela-i Egyetem szemináriumot hirdetett “Auschwitz/Gaza: Az összehasonlító irodalom tesztelési terepe” címmel – jelentette az Európai Zsidó Kongresszus.

A kurzusra invitáló szórólap – háttérben az egyetem épülete

Számos zsidó csoport és szervezet bírálta, hogy a Galicia tartomány területén található egyetem a Holokauszt trivializálásával próbálkozik. A Simon Wiesenthal Központ Manuel Castells Oliván spanyol felsőoktatási miniszternek címzett levelében elítélte a szemináriumot.

„Maga a cím és a várható tartalom nem „a szólásszabadság megnyilvánulása”, hanem a Holokauszt banalizálása, amely alkalmas a mai zsidóság elleni gyűlölet szítására és erőszak keltésére” – írta Shimon Samuels, a Wiesenthal központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Az egyetem nem kommentálta az ügyet, de az Európai Zsidó Kongresszus bejelentette, hogy a kurzust törölték. Eredetileg a filológiai karon az összehasonlító irodalom tanszéken tartották volna meg.

Pilar Rahola katalán újságíró az esetet „antiszemita cselekménynek” nevezte a Twitteren.

Mario Sinay, a Holokauszt oktatásának specialistája, fölháborítónak tartotta, hogy „az ilyesmit intellektuális irányzatnak tartják, és racionális vitára szándékoznak bocsátani egy spanyol állami egyetemen”.

Galicia autonóm tartomány izraeli baráti társasága a Facebookon tette közzé az alábbi nyilatkozatot:

„Széleskörű konszenzus létezik arról, hogy a Holokauszt trivializálása, valamint a zsidók elleni népirtás és az izraeli-palesztin konfliktus közötti párhuzam emlegetése a modern antiszemitizmus megnyilvánulása.”

JTA – Bassa László

Címkék:Holokauzst relativizálás, spanyol egyetem

[popup][/popup]