New York Times: Izraeli film az évtized legjobb külföldi sorozata

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

Az újság szerint a Hatufim (Hadifoglyok) c. sorozat – amelyből az amerikai ‘Homeland’ ihletet merített – „feszes és intelligens politikai thriller… a háborúban sérült katonákról és családjaikról szóló, szívszaggató jellemtanulmány”.

Forrás: Youtube

A két évadot megélt, 24 részes izraeli sorozat jelenleg a Netflixen látható Izraelben, Amerikában pedig a Hulu nevű online csatornán.

A New York Times listáján ezen kívül a top 10-be került a “Fauda”, amelynek témája a terrorizmus elleni harc. A NY Times szerint a sorozat „rávilágít az izraeli-palesztin konfliktus nyomán támadt kényszerhelyzetekre és érzelmekre, és az abba belefásult helyiek kétségeire”.

Fauda

Még két izraeli alkotást érdemes említeni. A “Shtisel” egy frissen megözvegyült ultraortodox férfi és fia története; mindketten a szerelmet próbálják megtalálni a szigorúan vallásos élet keretei között.

Shtisel

2019 nagy sikere az “Our Boys”; ez egy arab tizenéves fiú meggyilkolásáról szól, amit zsidó szélsőségesek hajtottak végre 2014-ben. A sorozat nagy vitát váltott ki Izraelben, mivel csupán futólag említi a gyilkosság kiváltó okát: hogy ti. előzőleg palesztin terroristák meggyilkoltak három zsidó tizenévest Judea/Szamáriában (a Nyugati-parton).

Our boys

A top 10-be került még a BBC által forgalmazott „Sherlock” és “Killing Eve”, valamint a Netflixes “The Crown”, és a “Gomorrah”c. olasz mob show – írja a Times Of Israel. 

A Szombat decemberi száma pedig nagy összeállítást közöl az izraeli tévésorozatokról, többek között a fenti filmekről is:

 

Címkék:Hatufim, izraeli sorozatok, our boys, Stitsel

[popup][/popup]