Muzej 2013 – egy éjszaka a zsidónegyedben

Írta: Mazsihisz - Rovat: Kultúra-Művészetek

2012. június 22. szombat este 10 órától hajnalba nyúlóan koncertek, irodalom, könyvek éjszakája, Izrael a „Startra kész nemzet”, kulturális barangolások, keleti hangulat, gasztronómia, orgona dallamok, hagyomány a Múzeumok Éjszakáján! 

Muzej 2013

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a már megszokott színes programokkal idén ismét részt vesz a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton. Az éjszaka során izgalmas és színes programokon vehetnek majd részt az érdeklődők. A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren koncertekkel várjuk az éjszakázókat, fellépnek: A Tzomet és a Jazzrael zenekarok.

A Múzeumok éjszakájának az ad különlegességet, hogy egy karszalag megvásárlásával ezen az éjszakán az összes múzeum meglátogatható. Karszalagját elővételben és a helyszínen megvásárolhatja a Dohány utcai zsinagóga előtt Herzl téren a Jewinform pavilonban.

PROGRAM

LEVÉLTÁR – GOLDMARK TEREM 
Az Európai Unió támogatásával felújított műemlék épületben a Magyar Zsidó Levéltár programjaival várjuk az érdeklődőket. Az épületben Közép–Európa első levéltári látványraktárában a magyarországi zsidó közösségekben, családokban fennmaradt iratokat őrizzük.

A második emeleten az „Itt lakott Rosenthal” című kiállítás a pesti zsidónegyed és az elmúlt kétszáz évben itt élők történetét mutatja be. Adatokban gazdag interaktív térképek, fényképek és dokumentumok százai segítségével ismerkedhetünk az ismertnek hitt városrész múltjával, jelenével. A kiállításhoz kapcsolódva az éjszaka folyamán különleges sorsokat bemutató dokumentumfilmeket vetítünk a negyed egykori életéről, mindennapjairól. Az előtérben a „Közös örökségünk: Zsinagógák” című vándorkiállítás tekintető meg.

KÖNVYEK ÉJSZAKÁJA – IRODALOM ÉS ZENE
Ezen az éjszakán ne aludjunk, hanem olvassunk! 

Az irodalmi éjszakán az olvasók találkozhatnak írókkal, beszélgethetnek, dedikáltathatnak és meg is vásárolhatják köteteiket.
Jelen lesznek: Benedek István Gábor, Deutsch Gábor, Hernádi Miklós, Polgár Ernő, Szántó T. Gábor, Szepes Erika, Ben Turán és a Zsidók Kárpátalján – történelem és örökség című kiadvány szerkesztői. Közreműködnek Kardos Dániel gitáron és Vázsonyi János szaxofonon, és az írók, akik felolvasnak saját írásaikból. A helyszínen megvásárolhatóak lesznek a Magyar Zsidó Levéltár kiadványai. Az estet összeállította és szerkesztette Polgár Ernő.
(1077 Budapest, Wesselényi utca 7.)

Könyvek éjszakája

MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM
A múzeumban az éjszaka folyamán irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, kézműves foglalkozásokkal, játékos kvízekkel, zenei és gasztronómiai programokkal, kóser sütemény kóstolóval és ajándékokkal várjuk az éjszakázókat és megkérdezheti Verő Tamás rabbit a zsidó esküvőről, a zsidó vallási ünnepekről, szokásokról.

Keleti hangulatban
 – felidézzük a spanyol és közel-keleti zsidó zenei világ hangulatát három előadó segítségével. 23:00-23:30 órától: Budai Miklós – gitár, ének; Gyulai Csaba – ütős hangszerek, majd23:30-00:00 órától: Szentkirályi György – gitár, ének és udd segítségével merülhetünk el a kelet csodálatos világba. A zenei előadások mellett előadásokat hallgathatunk majd a keleti zsidó kulturális hagyományokról.

Scheiber Sándor kora és köre című fotókiállítás – 22:15 és 23:15 órakor az alkotó Villányi András és Lichtmann Tamás tárlatvezetésével tekinthetik meg az érdeklődők (a vezetések kb. 30-45 percesek).22:15, 23:15, 00:15 és 01:15 órától tárlatvezetés mellett megtekinthető a múzeum állandó kiállítása.Kérdezd Verő Tamás rabbit a zsidó esküvőről – kinek lehet zsidó esküvője? Mi a ketuba és a hüpe? Miért törnek poharat?  Kézműves foglalkozások, gasztronómia és kóstoló – gyermeklátogatóink játékos feladatok segítségével a zsidó vallás hagyományaival ismerkedhetnek meg.

Izrael, a „Startra kész nemzet”
Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete éjféltől (24:00 óra) a legnevesebb izraeli feltalálók és újítók példáján keresztül mutatja be a modern Izrael gazdasági sikerének titkait. Az éjszaka folyamán a nagykövet beszél arról, hogy az alig 8 millió lakosú Izrael, amely nem rendelkezik természeti kincsekkel és területének felét sivatag borítja, mégis a legtöbb induló technológiai vállalkozás – ún. start-up cég – otthona. (A program Izrael Állam budapesti nagykövetségével közösen valósul meg)

A zsidó konyha után érdeklődők Fűszeres Eszter gasztrobloggertől megtudhatják, milyen édességeket lehet készíteni a macesszel és a maceszből. Próbáljon meg Ön is maceszgombócot és macesz tortát készíteni otthon a receptjeink alapján! És persze lesz kóstoló is, amelyet Fűszeres Eszter és a kóser Laky Konyha biztosít.
(1075 Budapest, Dohány utca 2.)
A múzeum részletes programja és időbeosztása letölthető PDF formátumban ide kattintva tekinthető meg

RENDHAGYÓ ÉJSZAKAI SÉTÁK A ZSIDÓNEGYEDBEN

22:00 (tervezett dátum), 22:30, 23:00 és 23:30 órától, a Zachor Alapítvány diák-önkénteseinek vezetésével. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért kérjük, hogy a sétára előre regisztráljon az [email protected] email címen. A séták a Goldmark terem elől indulnak. Ekkor mutatják be a Zsebkönyv a zsidónegyedről – fiataloknak című könyvet is.
(1077 Budapest, Wesselényi utca 7.)

Séták a zsidónegyedben

 

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA

Orgonakoncertekkel és az AVIV Travel idegenvezetőinek közreműködésével zsinagóga-sétákkal várják az érdeklődőket.
(1075 Budapest, Dohány utca 2.)

HERZL TÉR – DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA ELŐTTI SZÍNPAD
A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren 22:30 órától a Tzomet és a Jazzrael zenekarok koncertjeivel várjuk az érdeklődőket.

22:30 óra:
A TZOMET Zenekar 2003-ban alakult Szentkirályi György vezetésével. Zenéjük a „mizrahi” (közel-keleti, jemeni) a „szefárd” (spanyol zsidó), valamint délszláv zenei örökséget, dalokat dolgoz fel. Modern groove-okkal (visszatérő ritmusok) és effektekkel ötvözve az egzotikus dallamokat, de autentikus közel- keleti hangszereken szólaltatva meg azokat, improvizatív elemekkel színesítve. Műsorukon hagyományos mizrahi és szfárd nigunok, kortárs izraeli slágerek valamint saját szerzemények egyaránt szerepelnek.

A Tzomet együttes

 

23:40 óra körül:
A JAZZRAEL zenekar Magyarország egyedülálló világzenei formációja2006-ban alakult Jáger Bandi vezetésével. Közismert izraeli, szefárd, közel-keleti dalok újraértelmezése, tradicionális zsidó zenei folklór különleges interpretálása a jazz érintésével Az együttest országosan elismert jazz zenészek alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. A zenekar egy híd szerepét kívánja betölteni kelet és nyugat között, egyesíteni a népek zenéjét, kultúráját.

jazzrael_zenekar

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]